Index Vakbarát Hírportál

Retteghetnek a kereskedők: komoly büntetéseket kaphatnak a nagy áremelkedések miatt

2023. január 26., csütörtök 20:40

Versenyjogi jogsértés esetén akár a lezárt év összárbevételének 10 százalékával is megbírságolhatják az eladókat, kereskedőket. A Gazdasági Versenyhivatal az elszálló élelmiszerárak miatt vizsgálódik.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) többek közt azt vizsgálja, hogy van-e versenyjogi oka annak, ha például hirtelen magasabbak lesznek az élelmiszerárak, vagy teremtődik-e olyan helyzet, amelyben a szereplők összejátszanak egymással, valamint azt is ellenőrzi, hogy torzul-e a piac. 

A GVH a mostani időszakban főként az ársapkás tejtermékeket helyettesítő termékek áremelkedése miatt gyűjt információkat.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke szerint Magyarország nem egyedülálló Európában azzal, hogy ársapkákat vezetett be. Emlékeztetett, hogy Szerbiában, Horvátországban és Csehországban is volt ilyen intézkedés. Kiemelte, hogy egyes kormányok a válság kellős közepén takarékosságra ösztönzik a lakosságot, míg Németországban támogatásokat kapnak az emberek az államtól. „Önmagában az ársapka lehet indokolt” – mondta a GVH elnöke. Hozzátette: egyetértés van abban, hogy ezt ki kell vezetni, már csak az időpont a kérdéses. Az Agrárminisztérium korábban azt közölte, hogy április 30-ig lesznek érvényben a hatósági árak.

Rigó Csaba Balázs azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy a magyar élelmiszerek drágulása kirívó, de hozzátette: mindenkinek más a fogyasztói kosara. Mint mondta, lehet, hogy igazuk van azoknak a kereskedőknek, akik a veszteségeiket más termékeken akarják behozni. Ezzel arra utalt, hogy az eladók más termékekben igyekeznek realizálni azt a kieső profitot, ami az árstoppal kiesett.

A vásárlók nem engedik a nyerészkedést

A GVH elnöke szerint ugyanakkor meg kell nézni azt is, hogy ekkora mértékű veszteségszétosztás indokolt-e.

Ha engedik a vevők, tud nyerészkedni egy vállalkozás, de megjelent az adat, hogy visszaesett a fogyasztás, vagyis úgy tűnik, a vásárlók nem engedik

– tette hozzá Rigó Csaba Balázs, aki beszámolt arról is, hogy a GVH megkérdezheti a kereskedőket, mennyiért vettek, és mennyiért adtak el termékeket. Tájékoztatása szerint ilyenkor kötelező a válaszadás, a Gazdasági Versenyhivatal így tudja megállapítani, miért emelkednek az árak.

Azt biztosan ki tudjuk majd mutatni, hogy ki a ludas. A vizsgálat végén lesz egy jelentés, amit társadalmi vitára bocsátunk majd

– ígérte a GVH-elnök.

Ha találnak versenyjogi jogsértést, előfordulhat, hogy a lezárt év összárbevételének 10 százaléka is lehet a bírság, de Rigó Csaba Balázs szerint a GVH-t nem azért hozták létre, hogy „eszeveszetten bírságoljon”.

(Borítókép: Karip Tímea / Index)

Rovatok