Index Vakbarát Hírportál

Lemond a Toyota elnök–vezérigazgatója

2023. január 26., csütörtök 17:04

Lemond a Toyota elnöki és vezérigazgatói posztjáról a cég alapítójának unokája, Tojoda Akio, aki április 1-jétől a társaság igazgatótanácsának elnökeként folytatja.

Tojoda Akio a Toyota autógyárat alapító Tojoda Szoicsiro unokája. A cég vezetésében 2000 óta tölt be különböző pozíciókat. A nevéhez fűződik többek közt a Toyota visszatérése a motorsport világába. Az ő kezdeményezésére jött létre a Toyota Rookie istálló, amely a japán Super Taikyu széria alternatív géposztályában indítja a Toyota (ma még kísérleti, de hamarosan szériagyártásba vehető) hidrogénüzemű, belső égésű motorjával szerelt Corolla versenyautóit.

Tojoda vezetési stílusát sok kritika érte, mert nem volt bátrabb az innováció terén, bírálói szerint irányítása alatt a Toyota nem haladt kellő ütemben az elektromos járművek irányába. A távozó vezérigazgató 

inkább a hibrideket helyezte a középpontba, amelyeknek a Prius modellel a Toyota volt az úttörője,

emellett Tojoda kezdeményezésére a hidrogénhajtású autók fejlesztésében is számos befektetés valósult meg. A csütörtöki lemondás váratlanul ért több befektetőt is, akik abban a hitben voltak, hogy a 66 éves Tojoda megingathatatlan a pozíciójában – írja a Reuters.

Ezzel szemben Tojoda saját elmondása szerint annak a régi generációnak a tagja, amely nagyon szereti az autókat, ugyanakkor hozzátette: a Toyotának a jövőben mobilitási szolgáltatóként kell boldogulnia, ehhez pedig szerinte nála sokkal jobban értenek a fiatalok.

Tojoda Akio április elsejével, a pénzügyi év végével válik meg összes operatív tisztségétől. Tojoda elnökként, vezérigazgatóként és ügyvezetőként 2013 óta állt a cégcsoport élén. Utódja az eddig a Lexust és a Gazoo Racinget irányító Szato Kodzsi lesz. 

Több mint egy évtized után lesz ismét az alapító családon kívüli vezetője a Toyotának.

Erre legutóbb az 1992 és 2009 közötti időszakban volt példa. Tojoda szerint azért esett a választás az 53 éves Szatóra, mert szereti az autókat.

Az új vezérigazgató több mint 30 éve dolgozik a Toyotánál

Szato Kodzsit előző év végén keresték meg azzal, hogy vegye át a japán autógyártó irányítását. Akkor éppen Thaiföldön jártak, hogy megünnepeljék a cég ottani működésének 60. évfordulóját. Az új vezérigazgató 1992 óta tevékenykedik a vállalatnál, 2020 óta a Lexus és a Gazoo Racing elnöke, 2021-ben pedig kinevezték a Toyota első számú márkaügyi vezetőjének.

Az eddigi elnök-vezérigazgató, Tojoda Akio áprilistól már a Toyota igazgatótanácsának elnöke lesz. Az eddig ezt a posztot betöltő, a Prius atyjának is nevezett Ucsijamada Takesi továbbra is tagja marad a testületnek.

(Borítókép: Tojoda Akio 2021. december 14-én. Fotó: Kiyoshi Ota / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok