Index Vakbarát Hírportál

Eddig tarthat az élelmiszer-infláció

2023. január 30., hétfő 10:38

A korábbi műtrágyahiány az élelmiszer-inflációhoz is hozzájárult, azonban a szakemberek szerint már csak hetek kérdése, és megfordul a folyamat, majd április-május környékén a tejtermékeknél akár 15-20 százalékos csökkenés is várható.

Tavaly szeptemberben nem érkeztek jó hírek a műtrágyagyárakkal kapcsolatban, ugyanis a magas földgázárak miatt az európai műtrágyagyárak 70 százalékában leállt az üzem. Mostanra azonban változott a helyzet.

Bige László, a legnagyobb magyar műtrágyagyárak tulajdonosa az ATV Híradónak azt nyilatkozta, hogy jelenleg

csökken a gáz ára, és a műtrágya is olcsóbb lett.

Emellett azt is elmondta, hogy november eleje óta a „csúcson termelnek”, és a terméket el is tudják adni Európa-szerte.

Korábban a műtrágyahiány például élelmiszerár-emelkedést is magával hozott, ennek azonban lassan vége. Raskó György agrárközgazdász úgy fogalmazott, az élelmiszer-infláció nemsokára megáll, szerinte ez már csak hetek kérdése.

Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszer-eladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban, a magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20 százalék fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen

– mondta Raskó György, aki szerint a drágaság és az amiatt visszaesett kereslet az oka az élelmiszer-infláció végének. Hozzátette: április-május környékén a tejtermékeknél akár 15-20 százalékos csökkenés is várható.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok