Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor kulcsfontosságú tárgyaláson vesz részt

2023. január 30., hétfő 12:31

A miniszterelnök Facebook-oldalán számolt be róla, hogy Ilham Alijev elnökkel tárgyal. A beszélgetés legfontosabb témáját az energia képezi.

„Alijev elnök Magyarországon. Fókuszban az energia. Azerbajdzsán Európa energiaellátásának kulcsországa” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Hétfőn a Sándor-palotában fogadta Novák Katalin köztársasági elnök Azerbajdzsán köztársasági elnökét, ahol a magyar államfő kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború okozta gazdasági és energetikai válság közben felértékelődnek az olyan stratégiai partnerek, mint Azerbajdzsán, mellyel kiválóak a kétoldalú kapcsolataink. Ilham Alijev elnök méltatta a magyar–azeri kapcsolatokat, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben szorosabbá válhatnak a két ország közötti energetikai együttműködések.

Európában felértékelődött az azeri gáz

Korábban az Index is foglalkozott az Oeconomus tanulmányával, amelyben többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a  koronavírus-járvány alatt drasztikusan zuhant energiahordozó-árak miatt lecsökkentek a kapacitásbővítési beruházások a szektorban. A járvány utáni nyitás a válság előtti szintnél is magasabb keresletet okozott, ez piaci egyensúlytalanságot, végül energiaár-emelkedést eredményezett. Az orosz–ukrán háborúra válaszul bevezetett energetikai szankciók pedig tovább csökkentették a kínálatot, tovább hajtva ezzel az árakat.

Az Európai Unió tagállamai jelenleg próbálják kiépíteni az energetikai együttműködéseket a környező országokkal, hogy a szankciók miatt kieső orosz energiaellátást pótolni tudják. Ennek keretében az Európai Bizottság többek között Azerbajdzsán felé fordult. A tanulmányban emlékeztetnek arra, hogy Magyarországot az utóbbi években heves kritika érte a kaukázusi országgal való együttműködésért, az energetikai krízis és a gazdasági realitások azonban az unió vezetését is hozzáállása megváltoztatására kényszerítette.

A magyar kutatóintézet szerint nyilvánvalóan a kis kaukázusi ország nem lesz képes teljes mértékben a kieső orosz kőolaj és földgáz pótlására, ugyanakkor az olcsó energiahordozók és biztos villamosenergia-ellátás révén már így is az európai unió egyik legjelentősebb beszállítójává vált.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [j] fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok