Index Vakbarát Hírportál

Már a használt autók is kezdenek megfizethetetlenné válni

2023. január 31., kedd 14:01

Két év leforgása alatt nagyságrendileg megduplázódott a járművek átlagára a magyar használtautó-piacon: az átlagos kínálati ár 4,68 millió forintra emelkedett a legnagyobb hirdetési oldalon. Összehasonlításul: 2020-ban 2,78 millió volt az átlagár a hasznaltauto.hu felületén.

Ez az jelenti, hogy két év alatt a drágulás mértéke megközelítette a 70 százalékot – írja a vezess.hu. Leginkább az elektromos autók ára lőtt ki, a joautok.hu statisztikái szerint ebben a szegmensben 34 százalékos áremelkedés volt tapasztalható Magyarországon. Ugyanakkor a hibrid autók és a kizárólag belső égésű motorral szerelt kocsik ára is emelkedett több százalékkal.

A legtöbb személyautót az 1,5–3 millió forint közötti árkategóriában hirdetik meg tulajdonosaik a használtauto.hu-n. Tavaly viszont bővült az 5 millió forint felett meghirdetett autók száma is, a 10 és 20 millió közöttiek pedig 2,69 százalékot tettek ki.

Az új autók piaca a gyártói kapacitások miatt csökkent, emiatt a figyelem a használt autók felé irányult, ez pedig árfelhajtó hatással párosult. A csiphiány és az ukrajnai háború által fokozott ellátási nehézségek az elemzők szerint még évekig eltarthatnak, így az árak emelkedése is tartós tendencia maradhat.

A jelenlegi turbulens piaci helyzetben minél hamarabb vásárolunk autót, annál jobban járhatunk, de semmiképpen sem szabad átlendülni elkapkodott pánikvásárlásba. Minden esetben érdemes az autó múltját és az autót is alaposan átvizsgálni, mivel napról napra egyre drágább portékáról van szó

nyilatkozta korábban Katona Mátyás, a hasznaltauto.hu autópiaci szakértője.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok