Index Vakbarát Hírportál

Rekordösszegű veszteséget könyvelt el a világ egyik legnagyobb befektetője

2023. január 31., kedd 10:55

Rekordveszteséget könyvelt el a 2022-es évre a norvég állami vagyonalap, a Norwegian Sovereign Wealth Fund, a vagyonkezelő, a Norges Bank Investment Management keddi jelentése alapján.

Az 1,3 billió dollár befektetett vagyonnal rendelkező norvég állami vagyonalap, a világ egyik legnagyobb befektetője rekordösszegű 1,64 billió koronás (164,4 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el a 2022-es évre. Több mint a dupláját az előző rekordveszteségnek, a 2008-as 633 milliárd koronának.

Az alap megtérülési rátája (ROE) mínusz 14,1 százalék lett. A részvénybefektetések megtérülési rátája mínusz 15,3 százalék, a fix hozamú befektetéseké mínusz 12,1 százalék volt. A nem tőzsdei ingatlanbefektetésekkel 0,1 százalékos pozitív megtérülést ért el az alap, a megújuló energiaforrások kiaknázására indított projektekben végzett befektetéseivel pedig 5,1 százalékosat.

„Az európai háború, a magas infláció és az emelkedő kamatlábak szokatlan módon egyszerre fejtettek ki hátrányos hatást a részvénypiacra és a kötvénypiacra” – kommentálta az eredmény Nicolai Tangen, a Norges Bank Investment Management vezérigazgatója.

Az 1996-ban alapított alap a norvég olaj- és gázszektorból származó bevételeket fekteti be, és világszerte mintegy 9300 vállalatban rendelkezik részesedéssel. Az összes tőzsdén jegyzett részvény 1,3 százaléka a norvég állami befektetési alap birtokában van.

Az alap a tőzsdei részvények mellett kötvényekbe, tőzsdén nem jegyzett eszközökbe, ingatlanokba és megújuló energiával kapcsolatos projektekbe is befektet, írja az MTI.

Rovatok