Index Vakbarát Hírportál

Megalakult a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma

2023. január 31., kedd 16:09

2023. január 31-én megalakult és megtartotta első ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, amely a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni. A fórum üléseire negyedéves rendszerességgel kerül sor – tájékoztatott erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórum tagjai a kormány képviseletét ellátó Gazdaságfejlesztési Minisztériumon túl az alábbi szervezetek és vezetőik:

A minisztérium közleménye alapján a fórum célja, hogy a háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági környezetben a piaci szereplőktől származó információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzatot, hozzájárulva a gazdaságpolitikai döntések megalapozottságához, a hatékony és gyors reakcióképesség fenntartásához.

Az alakuló ülésen a résztvevők a legfontosabb kormányzati intézkedések mellett áttekintették Magyarország gazdasági helyzetét, valamint helyzetképet adtak a vállalkozásokat érő legjelentősebb kihívásokról. A minisztérium tájékoztatása szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megköszönte a kamarák és szövetségek közreműködését, valamint kiemelte,

a gazdaságpolitika legfőbb célkitűzése 2023-ban, hogy úgy kerülje el a recessziót, hogy eközben megvédi a családokat és a teljes foglalkoztatottságot.

A miniszter szerint ehhez stabil, versenyképes vállalkozásokra, beruházás- és exportvezérelt gazdaságra van szükség. A gazdaságfejlesztési miniszter bemutatta minden idők egyik legnagyobb kormányzati hitelprogramját, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely 2023. február elsejével indul, és 700 milliárd forintnyi olcsó forrást juttat a gazdaságba.

Rovatok