Index Vakbarát Hírportál

Fontos dátum közeleg, figyelmeztetett az államkincstár

2023. február 2., csütörtök 14:03

Továbbra is igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál a kisgyermeket nevelő szülők munkába történő visszatérésének támogatására az ország egész területéről.

A legfeljebb havi 40 ezer forintos támogatásra azok a szülők pályázhatnak, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és a támogatás igénylését követően kezdenek újra dolgozni. A pályázat 2019-es indulása óta eddig közel 1,2 milliárd forintot kaptak erre a célra a családok, és több mint 8973 szülő élt a támogatással.

A költségvetésben rendelkezésre álló keret lehetővé teszi, hogy a kisgyermekes szülők továbbra is pályázhassanak a támogatásra, amit

2023. március 31-ig tehetnek meg,

a kifizetési kérelmek benyújtására pedig változatlanul 2023. június 30-ig van lehetőség – figyelmeztetett a Magyar Államkincstár. A bölcsődei támogatást a kincstár havonta utalja a szülőknek számla ellenében, a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig.

A kormány kiemelt célja a gyermeket nevelő családok támogatása, valamint a munka és a magánélet összehangolásának megkönnyítése. Ezért a családalapításra készülők számára továbbra is elérhető a családi adókedvezmény, a csok, a falusi csok, a gyed, a diplomás gyed, a fiatal házasok adókedvezménye és a babaváró támogatás is, valamint új elem, hogy 2023 januárjától szja-mentességet kapnak azok a 30 év alatti fiatal nők, akik gyermeket vállalnak.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok