Index Vakbarát Hírportál

Határozott lépésekkel töri az inflációt az európai jegybank

2023. február 2., csütörtök 15:10

Az Európai Központi Bank csütörtökön megerősítette az 50 bázispontos kamatemelési várakozásokat, így az irányadó kamatláb 2,5 százalékra emelkedik. Szokatlan határozottsággal kijelentették, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelést terveznek.

Tavaly négyszer is emelte az alapkamatot az Európai Központi Bank (EKB), és ezen idén sem változtat. A csütörtöki kamatdöntéssel az irányadó kamatláb 2,5 százalékra emelkedik.

Az EKB nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy továbbra is a kamatlábak jelentős, egyenletes ütemű emelésénél marad, és márciusban is további 50 bázispontos emelést tervez – ismertette a CNBC.

Az emelkedő kamatlábaktól azt várják, hogy visszafogja a keresletet és az inflációs várakozásokat, ezzel pedig fékezze az áremelkedést. A jövőbeli kamatdöntések az inflációs adatoktól és a makrogazdasági számoktól függnek majd.

Csökkenő infláció

Januárban az eurózóna inflációja már a harmadik egymást követő hónapban csökkent – derült ki a szerdán közzétett gyorsjelentésekből. A teljes infláció azonban továbbra is magas, 8,5 százalékon áll. A maginfláció, amely nem tartalmazza az energiát és az élelmiszereket, 5,2 százalékon jár.

A figyelem most Lagarde csütörtöki beszédére és sajtótájékoztatójára irányul, amely frankfurti idő szerint 14:45-kor kezdődik. A tervek szerint ismerteti a központi bank előrejelzéseit a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, valamint a jegybanki és mennyiségi szigorítási tervet is ismerteti.

Rovatok