Index Vakbarát Hírportál

Idén még durvább lesz az infláció Magyarországon, mint tavaly volt – véli egy kutatóintézet

2023. február 3., péntek 06:08

A Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WIIW) nevű, bécsi székhelyi gazdaságkutató intézet nemrég tett közzé egy előrejelzést arról, hogy miként teljesíthetnek a kelet-európai régió gazdaságai a közeljövőben. Az intézet szerint csak Magyarországon és Oroszországban esik vissza a gazdaság idén, mindenhol máshol minimális növekedés várható. Az infláció tekintetében pedig Magyarország az egyedüli ország, ahol még rosszabbak lehetnek az adatok, mint tavaly voltak.

A WIIW Winter Forecast című riportja szerint a Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa országainak gazdasági régiójához (Central, Eastern, and Southeast Europe – CESEE) tartozó 23 államban az orosz–ukrán háború hatásai ellenére is kismértékű gazdasági növekedésre lehet számítani idén. Ezalól az egyetlen kivételt Oroszország képezi, ahol 3 százalékos gazdasági csökkenésre számítanak,

valamint Magyarország, ahol 1 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt az intézet. 

A magyar kormány ezzel szemben azzal számol, hogy idén is növekedni fog a magyar gazdaság. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten is arról beszélt még, hogy 1,5 százalékos növekedést szeretnének elérni 2023-ban.

Visszatérve a bécsi kutatóintézet kimutatására, a WIIW arra is felhívta a figyelmet, hogy a lassuló gazdasági növekedés mellett az infláció (azon belül is az energiainfláció) szinte mindenhol nagy problémát jelent majd a háztartásoknak és a vállalkozásoknak, de nem olyan mértékben, mint amire Vlagyimir Putyin kormányzata számított. Az intézet úgy véli, hogy a régió legtöbb országa valószínűleg már túl van a háború gazdasági hatásainak a zömén – amennyiben persze a konfliktus nem eszkalálódik tovább.

Ha ez nem történik meg, akkor az év második felétől kezdve Kelet-Európában ismét beindulhat a növekedés

– írta erről Richard Grieveson, az intézet igazgatóhelyettese a riportban.

Még tovább nőhet az infláció és a munkanélküliség is Magyarországon 

A kutatóintézet azt is megvizsgálta, hogy miként alakulhat a következő hónapokban az infláció. Ezzel kapcsolatban azt írták, hogy a régió országainak többségében az infláció már vélhetően elérte a csúcsot. Ezalól az egyedüli kivétel Magyarország, 

ugyanis számításuk szerint a 2023-as évben 16 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése – miközben az előző évre 15,3 százalékot mértEk. 

Ezzel szemben a magyar kormányzat egyébként úgy készül, hogy február-márciustól kezdve érezhetően enyhül az inflációs nyomás, mint arról Orbán Viktor is beszélt nemrég.

A WIIW végül úgy véli, hogy a munkanélküliség aránya is számottevően nőni fog idén: a 2022-es 3,6 százalékkal szemben 2023-ban már 4,5 százalékra számítanak. A következő években viszont lassanként csökkenhet mind az infláció, mind a munkanélküliség százaléka: a WIIW szerint az előbbi 2025-ben 6 százalékos, az utóbbi pedig 3,5 százalékos lehet majd. 

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok