Index Vakbarát Hírportál

Korányi G. Tamás: Az OTP már az ötödik országban lesz piacvezető

2023. február 3., péntek 07:19

A szlovéniai Nova KBM megvásárlásával az OTP már öt országban lesz piacvezető – erről beszélt Korányi G. Tamás pénzügyi, tőzsdei szakember az InfoRádiónak.

2021 tavaszán vált véglegessé, hogy az OTP megcélozza Szlovénia holtversenyben legnagyobb bankjának, a Nova KBM-nek a felvásárlását. A felvásárlás azóta is haladt, és nemrég a szlovén versenyvédelmi hatóság is megadta az utolsó szükséges engedélyt az ügylethez.

Korányi G. Tamás azt mondta, hogy az OTP már korábban is megvásárolta Szlovéniában a közepes méretűnek mondható SKB bankot, ezzel egészül ki most a Nova KBM felvásárlása. A két pénzintézet megszerzésével a szakértő szerint 

az OTP-nek a piaci részesedése nagyjából 30 százalékos lehet majd Szlovéniában, amivel piacvezetőnek minősülhetnek.

Korányi G. Tamás arról is beszélt az Inforádiónak adott interjúban, hogy az OTP-nek jelentős tapasztalata van a bankok integrálásában, jelenleg folyamatban van még egy üzbég bank felvásárlása is. Hozzátette: az OTP jelenleg tizenkét országban működik, és ezzel az üzlettel Szlovénia lesz az ötödik ország, ahol a magyar bank piacvezető lesz (Magyarország, Horvátország, Bulgária és Montenegró után).

A szakértő azt is közölte, hogy a szlovéniai terjeszkedéssel 

az OTP jövedelmének nagyobbik fele immáron külföldön fog keletkezni. 

„Azt gondolom, hogy a február végi, március eleji gyorsjelentésben már 50 százaléknál nagyobb külföldi arányt fogunk látni” – mondta Korányi G. Tamás, megjegyezve: az összképet az is befolyásolja, hogy Magyarországon az  OTP-t jelentős elvonások terhelik (például a bankokra kivetett különadó miatt).

Rovatok