Index Vakbarát Hírportál

Felmentette a bíróság Elon Muskot

2023. február 4., szombat 09:32

Az esküdtszék döntése szerint Elon Musk nem felelős a befektetők által elszenvedett veszteségekért, miután a Twitteren olyan üzeneteket tett közzé, amelyek szerint biztosította a finanszírozást a Tesla valamennyi részvényének felvásárlására 2018-ban.

A befektetők azért perelték be Muskot, a Teslát és a vállalat igazgatótanácsát, mert érveik szerint a kijelentések pusztító pénzügyi következményekkel jártak számukra. Az elmúlt három hétben San Franciscóban zajló szövetségi polgári perben azonban a Tesla és Musk ügyvédei azzal érveltek, hogy Musk van olyan sikeres üzletember, hogy könnyen megszerezhette volna a Tesla magánkézbe vételéhez szükséges eszközöket − írta meg a The New York Times.

Az ügy középpontjában Musk két Twitter-bejegyzése állt. 2018. augusztus 7-én azt írta a Twitteren: „Fontolgatom, hogy 420 dollárért megveszem a Teslát. A finanszírozás biztosított”. Majd ezt írta: „A befektetői támogatás megerősítve. Az egyetlen ok, a döntés már csak a részvényesek szavazataitól függ”. A Tesla részvényeinek árfolyama a posztok után megugrott, majd zuhanni kezdett, miután a terv kevesebb mint három hét alatt elbukott.

Az ügyben eljáró szövetségi bíró, Edward M. Chen már korábban úgy döntött, hogy Musk kijelentései valótlanok voltak, és gondatlanság volt közzétenni őket.  

Az esküdtek körülbelül egy órán át tanácskoztak, és megállapították, hogy nem Musk kijelentései okozták a befektetők veszteségeit. 

Azt gondoltam, hogy őrültség volt elindítani a pert, tekintve a tétet. Musk fél kézzel a háta mögött harcolt − és mégis nyert

− kommentálta az ítéletet Adam C. Pritchard, a Michigani Egyetem jogászprofesszora.

A befektetők is tudhatták, hogy ha Musk tüsszent egyet, a tőzsde megmozdul

Ha veszítettek volna, Musknak és a Teslának több milliárd dollár kártérítést kellett volna fizetnie a befektetőknek. A felperesek ügyvédje, Nicholas Porritt e-mailben azt írta: „Csalódottak vagyunk az ítélet miatt, és fontolgatjuk a további jogi lépéseket”.

Az ítélethirdetés után három esküdt válaszolt a felperesek ügyvédeinek kérdéseire. Az egyik esküdt azt mondta, hogy az ügyvédek érveit nehéz volt követni, és néha összefüggéstelennek tűnt, amit mondtak. 

Nem mondtak semmi olyat, ami megváltoztatta volna, ahogy gondolkodom az ügyről. Elon Musk egy olyan ember, aki tüsszent egyet, és a tőzsde megmozdul. Ezt eddig is tudtuk

− mondta.

Jogi szakértők szerint a legtöbb vezető és vállalat megállapodott volna a perben a befektetőkkel, Musk azonban gyakorta szívesen vesz részt a tárgyalásokon. 

(Borítókép: Elon Musk 2022. május 2-án. Fotó: ANGELA  WEISS / AFP)

Rovatok