Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: a magyar gazdaság repülőrajtot vehet 2024-ben

2023. február 5., vasárnap 08:37

A kormány egy tőkeprogram indítását tervezi annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatokat díjazó ünnepségén szombaton, Budapesten. A tárcavezető ezen túl bíztató gazdasági kilátásokról beszélt, és azt mondta, hogy a jövő évben kilőhet a magyar gazdaság.

A miniszter azt mondta, hogy a tőkealapokat megcélzó program a következő hetekben a kormány elé kerül, és a zöld célú befektetésekre, valamint a kapacitásbővítésre terjed majd ki elsősorban. A tőkeprogramot a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási program keretében indítja, annak a „hitellábát” egészíti ki.

Nagy Márton emlékeztetett, hogy e hitelprogram keretében a vállalkozások forinthitelt 6 százalékos kamattal, zöld beruházások esetén 5 százalékkal, eurókölcsönnél 3,5 százalékkal igényelhetnek, továbbá arra biztatta a vállalkozókat, hogy forduljanak a kereskedelmi bankokhoz a konstrukciók igénybevételére.  Hozzáfűzte: a gazdaságpolitikai intézkedések „be fognak érni”, és

a növekedés fenntartása, a recesszió elkerülése, illetve az infláció leszorítása után a magyar gazdaság 2024-ben repülőrajtot vehet.

A miniszter ezzel összefüggésben arról is beszélt, hogy az idén „pozitív meglepetések” érhetik a gazdaság szereplőit: a növekedés 1,5 százalék lehet fölfelé mutató kockázatokkal, az infláció pedig gyors csökkenés mellett egyszámjegyűvé válhat év végére, miközben a külkereskedelem és a költségvetés helyzete javulhat, a munkaerőpiac pedig stabil marad (ezeket a témákat kicsit pesszimistábban látta egy külföldi elemzés, amelyről itt számoltunk be).

Nehéz éven vagyunk túl, naponta szembesültek negatív meglepetésekkel 

Nagy Márton arra is kitért beszédében, hogy bár a gazdaság 2022-ben 4,5 százalékkal nőtt, a tavalyi év „nehéz év volt” – és nem csak az infláció emelkedése és az árfolyam leértékelődése miatt. A háború, a szankciók, az energiaárak elszabadulása – amelynek következtében az ország energiaszámlája 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt – védekezésre kényszerítette a kormányt, gyakorlatilag naponta szembesültek negatív meglepetésekkel – fejtette ki.

Az MTI kérdésére válaszolva Nagy Márton arról is beszélt, hogy „két ugyanolyan válság nem létezik”: amennyiben a tavaly tapasztalt problémák visszatérnek, azok már nem fognak olyan sokkszerűen hatni, a vállalatok és a kormányok is alkalmazkodtak a helyzethez; negatív kockázatokkal emellett természetesen számolni kell – fogalmazott.

Magyar vállalkozásokat díjaztak a rendezvényen 

A JVSZ rendezvényén négy kategóriában díjazták a vállalatokat: nagyvállalati kategóriában a fődíjat a MAM-Hungária Kft. nyerte el, második a NI Hungary Kft., harmadik a Praktiker Kft. lett; a középvállalatok között a Pauker Holding Kft. győzött, amelyet a Schiller Flotta Kft. és a Stádium Kft. követett.

A legjobb ökoszisztéma különdíjjal a K&H Bankot, a Provident Pénzügyi Zrt.-t és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-t tüntették ki, a tehetséggondozás területén a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a BEKO Engineering Kft. és az MKB Bank Nyrt. bizonyult a legjobbnak.

JVSZ-t 35 éve alapították, célja egyebek közt a Magyarországon működő vállalatok versenyképességének növelése, a digitalizáció és a zöld átállás segítése, illetve a tudásmegosztás a nagy-, közép, kis és mikrovállalatok között.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok