Index Vakbarát Hírportál

Van befektetni való pénze? – Csekkoljon le néhány tippet!

2023. február 7., kedd 12:54

Izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak a vállalati kötvények piacán, főként a bankok, az autóipari cégek és a nyersanyagszektor cégeinek papírjai esetében – írja közleményében az SPB Befektetési Zrt. privát banki szolgáltató.

A tavalyi évben – néhány árupiaci termék kivételével – szinte minden eszközosztályban estek az árfolyamok, aminek köszönhetően most jó beszállási lehetőségeket találhatunk egyes részpiacokon – állítják az SPB Befektetési Zrt. szakértői. Ennek jegyében

izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvényekben, amelyekkel kapcsolatban a kamatok és a lejárati hozamok mellett a papírok folyamatos likviditása is fontos tényező. A legjobb beszállók most a bankszektorban, az autóiparban és a nyersanyagszektorban vannak, amelyek esetében a dollárban és euróban kibocsátott kötvények árfolyama 10-35 százalékkal esett tavaly

– írták.

A pénzügyi szektor várható kedvező teljesítménye okán Európában a Rabobank, az Egyesült Államokban pedig a Citibank, illetve a Wells Fargo papírjai ajánlhatók a befektetők figyelmébe, azonban azok számára, akik továbbra is emelkedő inflációs környezetre számítanak, időszerű az OTP változó kamatozású eurós kötvényét figyelni. Az energiaszektorban a norvég DNO olajkitermelő vállalat dollárban denominált, 7,875 százalékos kamatozású kötvényére hívja fel a figyelmet az SPB, amely szinte komolyabb ingadozások nélkül átvészelte a tavalyi évet. Egy viszontagságos időszak után ismét biztató képet mutat az autóipar, így igen kedvező befektetői kilátásokkal bírnak a Volkswagen és a Ford egyes kötvényei, de külön említésre méltó a Mercedes-Benz A minősítésű, évi 8,5 százalékos kamatozású kötvénye is.

Az SPB szakértői szerint az amerikai olajtartalékok alacsony szintje miatt egy esetlegesen körülbelül 70 dollárig visszaeső olajárnál érdemes belépni vételi oldalon erre a piacra, és az olajtársaságok közül ajánlott a környezettudatosabb, ESG-konform cégek papírjaira koncentrálni. A Kelet-Európában zöld szemléletével élen járó Mol mellett említhető a nyugat-európai TotalEnergies, a BP vagy a Shell. A kedvező árfolyamkilátások mellett ezek a papírok hagyományosan jó osztalékot fizetnek, ebből adódóan ütésállóak és kevésbé volatilisek.

Itthon és a régióban is találhatunk attraktív kötvényeket

A magyar állampapírok jelen körülmények között igen vonzó befektetési célpontok, ezért a mostani hozamszinteken már erősen javallott a portfólió egy részét ezekkel a papírokkal feltölteni

– javasolja az SPB. A dollárban kibocsátott magyar állampapírokban jelentős árfolyam-emelkedési potenciál lehet, a hosszú távú befektetési célra a 2041-ben lejáró, 7,625 százalékos kamatozású állampapír ajánlható, amellyel egy éve 158 százalékon kereskedtek a másodpiacon, októberben viszont nagyon olcsó volt, 94 százalék alá ment az árfolyama. A szuverén kötvények esetében a román piacon mind a dolláros, mind az eurós papírokban látnak fantáziát az SPB szakértői: szomszédunknál egy 2034-ben lejáró, dollárban denominált, bőven 6 százalék hozamot biztosító kötvényt ajánlanak a befektetők figyelmébe.

Az aktuális hozamszintek indokolttá tették a certifikátok kibocsátását: ezek a strukturált, többségében hozam- és/vagy tőkevédett termékek vonzó alternatívát jelentenek az állampapír-befektetésekkel szemben. A tavalyi évben az SPB már öt sikeres kibocsátást bonyolított le, ügyfelei 2,2 milliárd forint értékben jegyeztek ilyen termékeket.

A hazai részvényeknél is jöhet 20 százalékos felértékelődés idén

A hazai részvénypiacon elsősorban az OTP és a Richter papírjaiban látnak fantáziát az SPB szakértői. Előbbi árfolyamának 8 ezer forint körüli mélypontja egyértelműen megmutatta, hol van az a támasz, ahol a befektetői érdeklődés már határozottan megállítja a további esést. Mind technikai, mind fundamentális oldalról jó kilátásokat mutat a hazai bankpapír, amelynél idén a 13-15 ezer forintos szint elérése is reális lehet. Ugyancsak érdemes fokozott figyelmet fordítani a Richter részvényeire, amelyek árfolyamára kedvező hatással lehet többek között, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) nemrég hagyta jóvá a VRAYLAR antidepresszáns készítményt, ami nyilvánvalóan jótékonyan fog hatni a társaság nyereségtermelő képességére. Az SPB megítélése szerint körülbelül 20 százalékos árfolyam-növekedés várható a gyógyszercég papírjai esetében is.

Rovatok