Index Vakbarát Hírportál

Elárulta a Roszatom vezérigazgatója, mikor kezdődik Paks II. építése

2023. február 7., kedd 16:53

Az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik, 2024-ben pedig elindulhatnak a munkálatok a Paks II.-projekt keretében.

2024-ben indul  a Paks II. építése , akkora várható az első beton öntése – jelentette ki kedden újságírók előtt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, aki hozzátette: az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik.

A Roszatom első embere arról is beszélt,

ha az ügyfél gyorsítást tűz ki célul, az orosz vállalat gyorsít.

Azt is hozzátette: ha a másik fél a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, a Roszatom is azon belül marad.

A nyilatkozatról hírt adó TASZSZ orosz állami hírügynökség megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet – számolt be az MTI.

Kulcsfontosságú projekt

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Alekszandr Merten, a Paks II. projekt igazgatója a Szocsiban megrendezett Atomexpón kulcsfontosságú projektnek nevezte a paksi bővítést.

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese az eseményen elmondta: a Roszatom az elmúlt években 13 nagy teljesítményű atomerőművi blokk kivitelezését kezdte el a világban, mintegy 23 atomerőművet épít, és 11 országból 34 blokk építésére van megrendelése.

A stratégiai tervek szerint 2030-ra a Roszatom bevételének 40 százalékát adják az új üzleti területek.

(Borítókép: Alekszej Lihacsov 2023. január 31-én. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Orosz kormány sajtószolgálata / Pool / Dmitrij Asztahov)

Rovatok