Index Vakbarát Hírportál

Írországban vásárol céget a Richter

2023. február 7., kedd 10:02

A Richter Gedeon Nyrt. (Richter) a Consilient Health részvényeseitől megvásárolta az OC Distributors Ltd., Írországban bejegyzett vállalatot, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing- és értékesítési jogait birtokolja – jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a gyógyszergyár.

A tranzakció értéke 32,5 millió angol font (14,149 milliárd forint).

Bogsch Erik, az Igazgatóság elnöke a közlemény szerint kijelentette: ez a megállapodás jelentős mértékben növeli a Richter egyedülálló nőgyógyászati portfóliója által az Egyesült Királyságban és Írországban elért értékesítési szintet.

Nagy megelégedéssel tölt el, hogy kulcsfontosságú nőgyógyászati üzletágunk tovább fog erősödni ezeken a piacokon 

– tette hozzá Bogsch Erik.

A kormány döntése a gyógyszeripart is utolérte

Amint arról korábban az Index is hírt adott, az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján a Richter Gedeon Nyrt. 2022-ben várhatóan nagyságrendileg 28 milliárd forint gyógyszergyártási különadót fizet – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint a magyar kormány 2022. június 4-én hozott rendeletet az egyes ágazatokat terhelő új adókról, amelyeket december 23-án a gyógyszeriparra is kiterjesztett. A gyógyszeripari különadót a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre vetették ki, és 2022. és 2023. évre vonatkozóan kell megfizetni.

Az adót várhatóan az egyéb ráfordítások között számolják el, így arányosan csökkenti a társaság 2022. évi üzemi eredményét, valamint a szabad cash-flow mutatóinak értékét. A 2022-es nyilvános célkitűzések további elemei nem változnak.

Rovatok