Index Vakbarát Hírportál

Akár húsz évre is börtönbe kerülhet a milliárdos magyar vállalkozó

2023. február 8., szerda 07:43

Súlyos büntetésre számíthat az a nagyvállalkozó, aki a gyanú szerint két év alatt 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót.

A több élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellnesshotel tulajdonosa 2017-ben és 2018-ban 7 milliárd 400 millió forintos jövedelmet szerzett a cégeiből, de ezek után nem fizette meg az adókat. A kelet-magyarországi vállalkozó külföldre tette át lakhelyét, hogy elkerülje az 1,1 milliárd forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.

Több száz millió forint lett tisztára mosva

„A vállalkozó az ügyvédje tanácsára és segítségével szerzett az Egyesült Arab Emírségben többek között letelepedési engedélyt, valamint arab és ciprusi fedővállalkozások alapításában is közreműködött” – tájékoztatott Simon Béla, a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense.

Harmati Judit, a Hajdú-Bihar vármegyei Főügyészség szóvivőhelyettese arról számolt be, hogy a gyanúsított különböző külföldi bankszámlákról átutalásokat, pénzváltásokat és befektetéseket végzett, ezzel több mint 700 millió forintot mosott tisztára.

A férfi – akit a balatoni villájában fogták el a NAV nyomozók – azért cselekedett így, hogy leplezze a különböző cégeiből adózatlanul kivett nyereség eredetét.

Az ATV által megkérdezett ügyvéd szerint az elkövetett bűncselekmények miatt súlyos büntetésre számíthat a nagyvállalkozó.

„5–15 évig terjedő vagy akár 1020 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményekkel állunk szemben halmazati büntetésként, ami kiszabásra kerülhet”  nyilatkozta Lakatos Olivér ügyvéd.

Rovatok