Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Globálisan is vonzó célpontot jelentenek a vidéki gazdasági centrumok

2023. február 9., csütörtök 17:08

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön hivatalában fogadta az Audi Hungária Zrt. vezetőit, Alfons Dintner igazgatósági elnököt, Patrick Heinecke pénzügyekért felelős igazgatósági tagot és Lőre Péter vállalati kommunikációért és kormánykapcsolatokért felelős igazgatót – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön.

A felek áttekintették a gazdaság, valamint a járműipar helyzetét, a rövid és hosszú távon jelentkező kihívásokat. 

A közlemény szerint Nagy Márton hangsúlyozta az autóipar és az akkumulátorgyártás jelentőségét, valamint rögíztette, hogy az Audi meghatározó szereplője a gazdaságnak, 12 ezer családnak biztosít megélhetést, árbevétele megközelíti a 8 milliárd eurót – adta hírül az MTI.

A miniszter kiemelte a német–magyar gazdasági kapcsolatok jelentőségét, különös tekintettel arra, hogy Németország Magyarország legmeghatározóbb működőtőke-befektetője és kereskedelmi partnere.

A tárcavezető szerint bizakodásra ad okot, hogy az Audi Hungária 2022-ben rekordteljesítményt nyújtott, a magyar gazdaság pedig a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is dinamikusan tudott növekedni.

A recesszió kivédéséhez azonban új beruházásokra, az FDI bevonzására, az export növelésére van szükség. Ez áll az új iparpolitika fókuszában, miközben meg kell őrizni azt az eredményt, hogy a vidéki gazdasági centrumok globálisan is vonzó célpontot jelentenek a legmodernebb technológiai beruházások számára.

A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell mélyíteni a gazdasági együttműködést, ösztönözni kell az innovációt és a fejlesztéseket – olvasható a GFM közleményében.

Hiába a cég rekordteljesítménye, nem enged a bérköveteléseknek

Pontosan egy hete, hogy az Audi Hungaria Független Szakszervezet képviselői átnyújtottak egy csomagot, amelyben többek között 23 százalékos alapbéremelést követelnek a munkavállalók. A követelés tartalmaz továbbá 300 ezer forint egyszeri kifizetést, valamint 600 ezer forint cafeteriát szeretnének a dolgozóknak. Ezt a cég vezetősége azonban elutasította.

Február 7-én, kedden újabb sikertelen bértárgyaláson volt túl az Audi Hungaria Zrt. és a munkavállalókat képviselő szervezet. Bár a munkáltató elismerte a szakszervezet szerint, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a béremelések reálértéke, ajánlatot nem tett le az asztalra.

A szakszervezet beszámolója szerint február 9-én, csütörtökön folytatódott a bértárgyalás a követelések pontjainak szakmai kibontásával és értékelésével.

Rovatok