Index Vakbarát Hírportál

Alig akarják hamisítani a forintot

2023. február 9., csütörtök 18:19

Több mint 1,25 millió forintbankjegyből egy bizonyult hamisnak tavaly – tizenhatszor nagyobb az esélye annak, hogy hamis euróbankjegyet kapunk.

Tavaly az Európai Központi Bank (EKB) összegzése szerint összesen 376 000 hamis euróbankjegyet találtak meg és vontak ki a forgalomból az unió területén. Ez a valaha volt második legalacsonyabb érték a forgalomban lévő bankjegyek teljes mennyiségéhez viszonyítva,

egymillió, forgalomban lévő euróbankjegyre mindössze 13 hamisítvány jut.

Ugyanakkor egy évvel korábban, 2021-ben csak 347 000 hamisítványt fedeztek fel, azaz tavaly az előző évi mélyponthoz képest 8,4 százalékkal nőtt a hamis euróbankjegyek száma. Ezzel ugyanakkor egy 2014-től tartó trend tört meg, amelyben számottevően csökkent a felfedezett hamis bankjegyek száma. Öt éve, 2017-ben még közel 700 000 hamisítványt vontak ki egy év alatt a forgalomból a hatóságok.

Az EKB adatsora szerint a legkomolyabb arányban 2009-ben találtak hamisítványokat a hatóságok, akkor egymillió bankjegyre 64 hamisítvány jutott, a frankfurti intézmény szerint még akkor is rettentően kicsi volt az esélye annak, hogy bárki fizetéskor hamis bankjegyet kapjon.

Még euróból is több hamisítvány volt itthon

Magyarországon az elmúlt év során 518 hamis bankjegyet fedeztek fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Indexnek megküldött adatai szerint. Ez ugyan 3 éves csúcsot jelent, és 2021-hez képest, amikor 195 hamis bankjegy bevonása történt meg, több mint két és félszeres bővülés, ám nincs ok aggodalomra. Az MNB értékelése szerint a 2014 óta megújult (és jelenleg is forgalomban lévő) bankjegycsalád hamisítási adatai jelentősen csökkentek az azt megelőző évekhez képest.

Miután hazánkban a jegybank 2021-ről rendelkezésre álló adatai szerint 624,5 millió darab bankjegy volt forgalomban,

az egymillió, forgalomban lévő forintbankjegyre eső hamisítványok száma a rekordalacsonynak számító 2021-es 0,3 darabról 0,8-ra emelkedett.

Vagyis a forintbankjegyekkel még a tavalyi „megugrás” után is tizenhatszor biztonságosabb fizetni, mint az eurós bankjegyekkel.

Érdekes adat, hogy 2021-ben csak Magyarországon 9875 darab hamis euróbankjegyet találtak, vagyis

még itthon is ötvenszer többször került elő hamis euróbankjegy, mint forintcímlet.

(A jegybank szakértői egyébként 2021-ben 10 109 darab különböző valutahamisítványt azonosítottak.) A hamis euróbankjegyek 96,6 százalékát az euróövezeti országokban, 2,7 százalékát az EU egyéb tagállamában (köztük, mint láttuk, nálunk) fülelték le, a hamisítványoknak mindössze 0,7 százaléka került elő a világ más részein.

A kedvező forintstatisztikának persze az az oka, hogy – szemben az euróval – a forint nem számít általános valutának, így lényegében csak a magyar piacon mozgó hamisítók célkeresztjében szerepel. 

A kisebb eurócímletekre specializálódtak

Az unióban a pénzhamisítók által legkedveltebb célpont továbbra is a 20 és 50 eurós bankjegy. Ennek magyarázata az lehet, hogy a magasabb címletek, a 100 és 200 eurós és főleg az 500 eurós bankjegy felbukkanása készpénzes forgalomban értéke miatt ritkább, így azokat a pénzt elfogadók jobban szokták ellenőrizni. A tavaly a hatóságok birtokába került hamis euróbankók 40 százaléka, több mint 150 ezer bankjegy ötvenes, 23,6 százaléka húszas volt. A 10 eurós hamisítványok száma megközelítette az 58 ezret (15,4 százalékos részarány). Bár az összes hamisítvány 11,6 százaléka volt 100 eurós, 5,4 százaléka kétszázas és 1,7 százaléka 500 eurós papírpénz, ám ezek a bankjegyek adták ki a hamisításokban érintett 21,5 millió eurónyi érték 54 százalékát.

Magyarországon érthetően a 10 és 20 ezer forintosok a hamisítók kedvencei. 2021-ben a hamisítványok kétharmada volt húszezres, míg a bevont hamis fizetőeszközök 31 százaléka volt tízezres címlet. A hamis ötezresek a csalásban érintett bankjegyek 2 százalékát teszik ki, emellett pedig az ezres volt még célpontja a hamisítóknak.

Az MNB Indexnek küldött összegzése szerint a hamisítványok közel 90 százaléka a lakosságtól és a kereskedelemből érkezik, a kereskedelmi bankoktól a legkisebb hányadban küldenek a jegybankba hamis forintbankjegyet. Ennek oka az lehet, hogy a csalók legkevésbé merik megkockáztatni, hogy a hamis bankjegyek kiszűrését folyamatosan tanuló, ráadásul modern, a hamisítványokat automatikusan kiszűrő eszközökkel bíró banki alkalmazottaknál dobják piacra a hamis termékeket.

Gyenge minőségű hamisítványok

A hamisítványok készítési módja hosszú évek óta nem változott a jegybank szerint – noha a technológia nem csak a bankjegyek védelmi rendszereiben érhető utol.

Mind az MNB, mind az EKB úgy értékelte, hogy a hamisítványok döntő részét továbbra is irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) segítségével állítják elő. A legtöbb hamisítványt épp ezért könnyű felismerni, mivel nincsenek biztonsági jellemzőik, vagy csak nagyon gyenge utánzatai annak.

Ezeket a hamisítványokat legtöbbször tapintással vagy a bankjegy fény felé tartásával vagy mozgatással könnyen ki lehet szűrni. Pénztári körülmények között pedig kombinált UV-A- és UV-C-lámpákkal 100 százalékos sikerrel lehet kiválasztani a hamis bankjegyeket.

(Borítókép: Lefoglalt hamis bankjegyek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság budapesti sajtótájékoztatóján. 2009 szeptemberében. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok