Index Vakbarát Hírportál

Szerbia 100 millió eurót fektet be egy Magyarországgal közös olajvezetékbe

2023. február 10., péntek 13:16

Az októberi kormányközi megállapodás után közös olajvezeték építésébe kezd Magyarország és Szerbia, amibe a szerbek 100 millió eurót terveznek befektetni. A Magyarország felé vezető olajvezeték elősegítené Szerbia energiaforrásainak diverzifikálását.

Szerbia 100 millió eurót tervez befektetni egy Magyarország felé vezető olajvezeték megépítésébe, amely elősegíti az ország energiaforrásainak diverzifikálását – írja a SeeNews.

A szerb területen az építési munkálatokat végző állami tulajdonú Transnafta olajtároló üzemeltető illetékesei a projekt műszaki részleteiről kezdenek tárgyalásokat a magyar fél képviselőivel – áll az energiaügyi tárca közleményében.

A 128 kilométeres vezeték köti majd össze az észak-szerbiai Újvidék városát a dél-magyarországi Algyővel.

A projekt további részleteit nem hozták nyilvánosságra. A szerb energiaügyi miniszter, Dubravka Djedovic kiadott közleményében arról ír, hogy Magyarország felől olcsóbb lenne a nyersolajhoz jutás, mint az omisajli olajterminálon keresztül. Megfogalmazása szerint

a projekt megvalósítása biztosítaná a kőolajellátás diverzifikációját és növelné a pancsovói olajfinomító ellátási biztonságát.

A korábbi szerb energiaminiszter, Zorana Mihajlovics augusztusban azt mondta, hogy Szerbia november 1-jétől nem importálhat orosz kőolajat az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomag következtében. Szerbia már akkor importált olajat Irakból és más országokból. Az ország szükségleteinek mintegy 50 százalékát az orosz import fedezte, 30 százaléka más beszállítóktól származott, 20 százalékát pedig hazai olaj fedezte.

A pancsovói finomítót Szerbia egyetlen olaj- és gázipari csoportja, a NIS üzemelteti, amelynek többségi tulajdonosa az orosz Gazprom. Decemberben a NIS nyersolajszállítási szerződést írt alá a horvát Janaf olajvezeték-üzemeltetővel, amely a 2023. január 1. és 2024. december 31. közötti időszakra 6,2 millió tonna nyersolaj szállítására biztosít kapacitást a Janaf számára, plusz-mínusz 10 százalékkal.

Rovatok