Index Vakbarát Hírportál

Drasztikusan drágultak az építőanyagok egy év alatt

2023. február 13., hétfő 08:57

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022 utolsó negyedévében az építőipar termelői árai 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Decemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 1,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 12,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hétfőn publikált összefoglalójában.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,7 százalékkal kisebb volt a novemberinél.

2022-ben az építőipar termelése 3,0 százalékkal nagyobb volt a 2021. évinél, az év egészében pedig az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – átlagosan 24,5 százalékkal magasabbak voltak az előző évihez mérten.

Jelentős drágulás

A KSH megállapította, hogy a megkötött új szerződések volumene 35,9 százalékkal esett vissza a 2021. decemberi, magas bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 59,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal mérséklődött.

2022 egészében az előző évhez képest az építőipari termelés összességében tehát 3,0 százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésének volumene 6,3 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal csökkent. 2022-ben 3,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötöttek volumene 10,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre kötötteké 17,3 százalékkal alacsonyabb volt.

Az adatok alapján 2022 IV. negyedévben az építőipar termelői árai 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (27,6 és 27,5 százalékkal), az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,6 százalékkal nőttek az árak.

Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.

Az építőipar 2022. IV. negyedévi termelői árai 4,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél – derül ki a KSH tájékoztatásából.

Rovatok