Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Európai Unió: újabb listára kerültek fel az oroszok

2023. február 14., kedd 15:54

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét: több országot törölt, ugyanakkor felvette Oroszországot, Costa Ricát, a Brit Virgin-szigeteket és a Marshall-szigeteket.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) brüsszeli ülésén megállapította, hogy a felsorolt országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt az Európai Unióval. Felkérte őket, hogy az azonosított kérdések rendezése érdekében működjenek együtt az unió magatartási kódexszel foglalkozó csoportjával.

Az uniós jegyzékben Anguilla, Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, a Bahama-szigetek, a Brit Virgin-szigetek, Costa Rica, Fidzsi, Guam, a Marshall-szigetek, Palau, Panama, Oroszország, Szamoa, Turks- és Caicos-szigetek, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu található.

Oroszországról közölték, hogy nem teljesítette a nemzetközi holdingtársaságok kezelésére vonatkozó kötelezettségvállalását.

Emellett az adózással kapcsolatos kérdésekről folytatott párbeszéd az Ukrajna elleni orosz agressziót követően leállt az EU és Oroszország között – fogalmaztak a közleményükben.

Vannak további új szereplők

A jegyzékbe először került be Costa Rica, mivel nem teljesítette a külföldi forrásból származó jövedelemre vonatkozó mentességi rendszere káros aspektusainak megszüntetésére vagy módosítására vonatkozó kötelezettségvállalását.

A Brit Virgin-szigetek szintén első alkalommal szerepel a jegyzékben, mert kiderült: nem kellőképpen felel meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kérésre történt információcserére vonatkozó szabványnak.

A Marshall-szigetek – bár 2018-ban már szerepelt a listán – esetében a tanács szerint aggályok vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy nullás vagy csak jelképes mértékű társaságiadó-kulccsal rendelkezik.

Ezzel pedig olyan nyereséget vonz az országba, amely nem tükröz tényleges gazdasági tevékenységet. Megemlítették, hogy az ország nem tett teljes mértékben eleget az OECD káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó fórumának. Kiemelték: Barbados, Jamaica, Észak-Macedónia és Uruguay teljesítette kötelezettségvállalásait, ezért törölhető a listáról.

Érdekesség

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az Európai Unióval az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat.

Ezeknek a reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukban foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák – összegezte az MTI.

(Borítókép:  Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok