Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan olcsóbbak lehetnek a tejtermékek

2023. február 14., kedd 07:04

Raskó György agrárközgazdász szerint a magyar gazdák, termelők arra kényszerülnek, hogy kövessék a nyugati trendet, így a következő hónapokban csökkenhet a tejtermékek ára. A tej felvásárlási ára akár 20 százalékkal is mérséklődhet.

Akár 20 százalékos csökkenés is lehet a közeljövőben a tejtermékek árában. A Tej Terméktanács adatai szerint ugyanis az Európai Unió több tagországában már hónapok óta csökken a vaj, a tejszín és a sajtok ára is.

A decemberi felvásárlási, 222 forintos átlagos tejár hamarosan 180 forint lehet.

Az RTL Híradó riportjában azt alapul véve számoltak be 20 százalékos csökkenésről. Ezzel összefüggésben a vaj, a tejszín és a sajtok ára is csökken az unióban.

Raskó György agrárközgazdász úgy fogalmazott: a tejtermékek ára valószínűleg csökken majd a következő hónapokban Magyarországon. Ő is úgy gondolja, hogy a hazai termelők kénytelenek lesznek követni a nyugati trendet, függetlenül az ársapka kivezetésétől vagy meglététől.

A tej több mint 48 százalékkal drágult egy év alatt

Az Index is beszámolt róla, hogy a KSH adatai alapján egy év alatt, 2022 januárjához képest az élelmiszerek ára 44 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (80,6 százalék), a tojás (79,4 százalék), a vaj és vajkrém (76,6 százalék), a sajt (76,1 százalék), a tejtermékek (75,8 százalék), az édesipari lisztesáru (73,8 százalék), a száraztészta (66,4 százalék), a margarin (57,9 százalék), a péksütemények (56,3 százalék), a baromfihús (48,3 százalék) és a tej (48,2 százalék) drágult.

A legfrissebb inflációs adatok szerint 2023 januárjában a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.

Már látszik, hogy mikor állhat meg az élelmiszerárak emelkedése

Januárban a 2022 decemberéhez képest mért drágulás átlagosan 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, 2021 decemberéről 2022 januárjára fordulva: 3 százalék helyett 2,4 százalék. Egyes élelmiszerek esetében azonban a korábbinál látványosan kisebb áremelkedés volt megfigyelhető – állítja Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Ezek közé az élelmiszerek közé sorolta

A BAROMFI-, A TEJ- ÉS A SÜTŐIPARI TERMÉKEKET, MINT PÉLDÁUL A CSIRKECOMBOT, A VAJAT VAGY A KENYÉRFÉLÉKET.

„Ezek a termékek havi összevetésben drágultak ugyan, de beigazolódott az a korábbi véleményünk, hogy a 2023. eleji áremelések egy részét likviditásteremtés miatt a piaci szereplők előrehozták tavaly év végére” – közölte az elemző, aki szerint az élelmiszerek drágulásának mértéke a következő hónapokban tovább enyhülhet, az árak tetőzése pedig márciusra várható. Héjja Csaba hozzátette: a jelenlegi várakozások alapján az élelmiszer-infláció a 2023-as év végére egy számjegyűre mérséklődhet.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok