Index Vakbarát Hírportál

Több száz millió hordóval nőhet idén az olajkitermelés

2023. február 15., szerda 16:58

Növelte globális olajkeresleti előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség, így napi több mint egymillió hordóval növekedhet a kitermelés 2023-ban.

A kínai gazdasági fellendülés javuló kilátásait alapul véve megemelte globális olajkeresleti előrejelzését az IEA nemzetközi energiaügynökség havi rendszeres jelentésének februári kiadásában.

A prognózis alapján az idei első három hónapban napi 500 ezer hordóval nő az olajkereslet a korábban becsülthöz képest.

A 2023-as globális olajkereslet a februári prognózis szerint napi 101,9 millió hordó lesz, napi 2 millió hordóval több az egy évvel korábbinál. Januárban napi 101,7 millió hordós olajkeresletet jelzett az idei évre az IEA.

A világ olajkínálata januárban nagyjából stabilan, napi 100,8 millió hordó körül alakult, ezt megelőzően 2022 negyedik negyedévében napi 1,2 millió hordóval csökkent a kínálat elsősorban azért, mert az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia visszafogta a termelését.

Az év egészében azonban a globális kitermelés napi 1,2 millió hordóval növekedhet, főként OPEC+-szervezeten kívüli olajtermelők jóvoltából.

Az OPEC+ kínálata viszont várhatóan valamelyest csökken az Oroszországra kivetett szankciók miatt.

Az orosz olajexport januárban napi 8,2 millió hordóra emelkedett az EU embargójának és a G7-ek finomított termékekre vonatkozó árplafonjának hatálybalépése előtt. A nyersolajexport közel napi 300 ezer hordóval nőtt az előző hónaphoz képest, annak ellenére hogy az EU-ba irányuló szállítások napi 450 ezer hordóval csökkentek.

Az olajtermékexport stabilan napi 3,1 millió hordó körül alakult januárban. Az exportbevétel-becslések szerint 13 milliárd dollár körül lehetett, kissé magasabb a decemberinél, de 36 százalékkal az egy évvel korábbi alatt.

(Borítókép: Ahmed Salahuddin / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok