Index Vakbarát Hírportál

Péntektől drágább lesz a benzin

2023. február 15., szerda 13:30

Péntektől a 95-ös benzinért literenként 619 forintot, míg a gázolajért 633 forintot kell fizetniük az autósoknak a hazai benzinkutakon.

Február 17-től, péntektől eltérő irányú árváltozásokkal szembesülhetnek az autósok a hazai töltőállomásokon. A benzin ára literenként bruttó 2 forinttal emelkedik, míg a gázolaj ára bruttó 2 forinttal csökken.

A holtankoljak.net oldalon szerdán megjelent adatok alapján így a nagykereskedelmi átlagárak várhatóan az alábbiak szerint alakulnak majd a hét második felében:

Drága a tankolás, ezért kevesebbet autózunk

Az Impetus Research friss felmérése szerint a magas üzemanyagárak miatt az autósok csaknem fele jobban megfontolja, hogy autóba üljön, vagy inkább más módon közlekedjen. A megkérdezettek ötöde gyakrabban használja a tömegközlekedést, mint korábban, ez különösen igaz a budapesti és fiatalabb autósokra. Kerékpárra vagy robogóra már kevesebben váltanak spórolás céljából.

Az Index megbízásából készített online felmérés szintén hasonló eredményt hozott, a KutatóCentrum beszámolója szerint a magyarok harmada kevesebbet autózik december óta.

Mint korábban megírtuk, az év második felében jókora áremelkedésre számítanak a szakértők az üzemanyagpiacon. Amennyiben a világpiaci folyamatok a várakozások szerint alakulnak, a magyar töltőállomásokon megjelenhet a 800 forint fölötti literenkénti árazás mind a benzin, mind a dízel esetén.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok