Index Vakbarát Hírportál

Balatoni fejlesztés körül szimatolt a csalás elleni hivatal, talált is valamit

2023. február 16., csütörtök 18:19

Befejezte a badacsonytomaji turisztikai fejlesztési támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatokat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Pénzelvonásra és büntetőjogi felelősség megállapítására tettek javaslatot.

Az OLAF nemrég befejezte két, összességében több mint hárommilliárd forintot érő balatoni projekt vizsgálatát. Megállapításait eljuttatta az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának és a magyar Legfőbb Ügyészségnek is.

A hivatal az Európai Bizottságnál azt kezdeményezte, hogy zárják ki a finanszírozásból „a szabálytalanul kifizetett összegeket”. Emellett a legfőbb ügyész is kézhez kapta az ügy teljes zárójelentését a magyar vizsgálatok támogatásához – tudta meg a 24.hu.

Évekkel ezelőtt indult a nyomozás

Amint arról korábban beszámoltunk, 2020-ban jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával rendőrségi nyomozás indult egy nagy összegű uniós turizmusfejlesztési támogatás felhasználásával kapcsolatban.

Badacsonytomaj 2018-ban, az előző önkormányzati ciklusban kapott pénzt arra, hogy az egykori Tátika étterem 60-as évekből származó, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa.

A pályázati kiírás szerint a fejlesztéssel 2020 őszére kellett volna elkészülni, csakhogy a munkálatok annyira megcsúsztak, hogy még a 2022-es év elején is csak a bontási munkáknál tartott a beruházás, majd pedig le is állt.

A projekt miatt először a közbeszerzési döntőbíróság marasztalta el az önkormányzatot. A 2020-as határozat 6 millió forintos pénzbüntetést szabott ki az önkormányzatokra. 

Krisztin N. László polgármester ugyanis a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén,

miközben a beruházásnak volt már saját projektmenedzser cége. A GINOP-pályázatból indított projekt intézésére 2019-ben maga a városvezető kötött szerződést a Önkormányzati Fejlesztési és Projektiroda Kft.-vel (ÖFP).

Az OLAF a magyar hatóságokkal párhuzamosan kezdett nyomozásba évekkel ezelőtt.

(Borítókép:  H. Szabó Sándor / MTI)

Rovatok