Index Vakbarát Hírportál

Béremelést harcoltak ki a vasutasok

2023. február 17., péntek 16:29

Az alapbérek 5 százalékkal, de minimum 53 ezer forinttal emelkednek. A SZÉP-kártyára 20 százalékkal több jut. Ezzel a bértárgyalások lezárultak.

Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV–Volán-csoportnál dolgozók alapbére, 20 ezerrel a SZÉP-kártya-juttatás összege és ezer forinttal az önkéntes egészségpénztári tagdíjtámogatás, miután a szakszervezetek többször visszautasították a munkáltató korábbi, jóval kedvezőtlenebb ajánlatait. A február 17-én született megállapodás sikeréhez

jelentősen hozzájárult a Lázár János miniszternél tartott egyeztetés, amelyet a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) kezdeményezett

– mondta el lapunknak Meleg János, a VSZ elnöke.

Hozzátette, a rossz gazdasági helyzet miatt újratárgyalták a 2021-ben megkötött hároméves bérmegállapodás 2023-ra érvényes részét, az 5 százalékos mértéket.

A munkáltató első ajánlata először 36 400 forintos minimális béremelés volt, amit a szakszervezeti oldal nem fogadott el.

Ezt követően az ajánlat 41 000 forintra emelkedett, ám ezt sem tartottuk megfelelő mértékűnek – mondta Meleg János.

Lázár Jánossal egyeztettek

Ezen a ponton a munkáltatónak nem volt több lehetősége, így a Vasutasok Szakszervezete a tulajdonosi felügyeletet ellátó Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjénél kezdeményezett egyeztetést. A Lázár János miniszterrel folytatott megbeszélésen a VSZ és a VDSZSZ Szolidaritás első számú vezetői vettek részt. 

Ezt követően a február 17-i csoportszintű érdekegyeztetésen a munkáltató új ajánlatot tett, amely alapján a felek megállapodásra jutottak.

A megállapodás alapján

A most megkötött megállapodásnak köszönhetően az utóbbi két évben legalább 93 000 forinttal nőttek a vasutasalapbérek. Valamint fontos eredmény, hogy a MÁV–Volán-csoportban az idei bérfejlesztés után a kezdőbérek a minimálbért és a garantált bérminimumot is jelentős mértékben meghaladják – tette hozzá a VSZ elnöke.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok