Index Vakbarát Hírportál

Itt a cég, amelyik szétoszt 3,6 milliárdot a dolgozói között

2023. február 17., péntek 06:49

Idén 3,6 milliárd forintot költ bérfejlesztésre a Penny, a kompenzációs csomag 17 százalékos béremelést és bővített utazási hozzájárulást is tartalmaz – reagált az Index cikkére a kiskereskedelmi lánc, miután beszámoltunk a bérmegállapodás tényéről, s annak mértékéről.

Jelentős, valamennyi belsős munkavállalójára vonatkozó bérfejlesztéssel kezdi az év első felét a Penny

– közölte az Index cikkére reagálva a kiskereskedelmi áruházlánc, miután a vállalat és a szakszervezet között létrejött bérmegállapodás után megírtuk: ott robbant a bérbomba, ahol senki sem számított rá.

A diszkontláncnál kiemelték: felelős munkáltatóként mintegy 3,6 milliárd forintot fordítanak a dolgozói fizetések korrekciójára. A gazdasági változásokhoz megfelelő mértékben igazított, 17 százalékig terjedő kompenzáció egy komplex juttatási csomag része.

A bérmegállapodás részletei

A béremelést területi felosztás szerint,

és különböző szempontok alapján súlyozva, átlagosan legfeljebb 17 százalékos mértékben hajtják végre 2023. április 1-jétől. Lapunk érdeklődésére a Penny arra is kitért, hogy a juttatási csomag többek között egy kibővített utazási hozzájárulást is kínál a munkatársak számára.

A saját gépjárművel történő munkába járás költségeit a cég a hatályos kormányrendelet által meghatározott mértékben és adómentesen, 30 forint/km összegben téríti meg.

Emellett a meglévő juttatások mellett (cafeteria SZÉP-kártyán, osztályonként különböző teljesítményprémiumok) új tételként már nemcsak a távolsági, hanem a helyi közösségi közlekedési bérletek költségeihez is hozzájárul. Méghozzá 86 százalékos mértékben, ami a dolgozók nagyjából 40 százalékának utazási költségeihez járul hozzá.

Kazatsay Eszter, a Penny magyarországi kommunikációs vezetője értékelésében megerősítette, hogy idén mintegy 3,6 milliárd forintot fordítanak bérfejlesztésre, beleértve a tavaly megállapított, rendkívüli prémiumok kifizetésére elkülönített összeg 2023. üzleti évre vonatkozó részét is.

A mostani juttatási csomagunk a hazai piaci viszonyokhoz mérten kiemelkedő, és azt a vállalatunk tavalyi eredményeit, valamint a magyar munkaerőpiaci és a gazdasági helyzetet figyelembe véve állítottuk össze. Reméljük, munkatársaink továbbra is érzik, fontosak a vállalat számára, és büszkék arra, hogy a magyarországi Penny család tagjai. Örömmel vettük, hogy a vállalat vezetősége által előterjesztett juttatási csomagot a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szintén elfogadta, ezzel számukra is kedvező megállapodás született

– tette hozzá Kazatsay Eszter.

Extra juttatás

Ami pedig az extra juttatásokat illeti, fontos tudni, hogy az elmúlt időszak gazdasági környezetet érintő változásai és kihívásai enyhítésére egy rendkívüli juttatási csomagot vezetett be a Penny. Minden aktív munkatárs bruttó 195 ezer forint juttatásban részesült, amelyet tavaly október és idén február között, három lépésben fizettek ki. Erre az extra juttatásra összesen 1 milliárd forintot fordított a vállalat, amely 1996 óta működik Magyarországon. Az áruházlánc jelenleg 228 üzletet, három logisztikai központot üzemeltet és közel 5000 munkatársat foglalkoztat.

Éles a verseny a legjobbak között

A legjobb magyar munkahelyek rangsorát összefoglaló Top Employers listán a kiskereskedelmi szektorban első, az összesített listában pedig a harmadik legkedveltebb munkahely lett a Penny – hívták fel lapunk figyelmét az áruházláncnál. Hozzátették: az év első felében végrehajtandó bérfejlesztés kiugró mértéke is azt támasztja alá, hogy a vállalat hosszú távon számol a munkavállalókkal és kedvező feltételeket teremtve biztosít stabil megélhetést, kiszámítható, ugyanakkor ígéretes karrierutat. 

(Borítókép: Christian Charisius / picture alliance / Getty Images)

Rovatok