Index Vakbarát Hírportál

Az örök élet még várat magára

2023. február 17., péntek 14:33

Csodát ígérő termékeket is vizsgált Pest vármegyében a kormányhivatal. A vizsgálatban buktak a webáruházak is.

Több mint 1200 hatósági ellenőrzést végzett és mintegy 28 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztálya tavaly – közölte a kormányhivatal vezetője.

Tarnai Richárd pénteken az MTI-nek elmondta: az 1248 hatósági ellenőrzésből 37 esetben mintavétellel egybekötött helyszíni vizsgálatot végeztek, amelyben a hatóság

csodát ígérő termékeket értékesítő webáruházakat, kereskedelmi egységek ártájékoztatóit, nyitvatartások helyességét, a vásárlók könyvét, szavatossági és jótállási tájékoztatókat,

valamint a fiatalkorúak alkohollal történő kiszolgálását is ellenőrizte.

Minden webáruház bukott

Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelem munkatársai szájmaszkokat, szabadtéri kondiparkokat, via ferratákat, játszótereket és aquaparkokat is ellenőrzésük alá vettek.

A főispán ismertette: a korábbi évektől eltérően

rendkívüli ellenőrzésnek számított, hogy az alapvető élelmiszerek esetében betartják-e a szolgáltatók a hatósági árakat.

Figyelték, hogy a reklámok megfelelnek-e a nyelvvédelmi előírásoknak, illetve a termékek rendelkeznek-e magyar nyelvű használati útmutatóval.

Tarnai Richárd tájékoztatása szerint a csodát ígérő termékeket – hosszú élet, azonnali fogyás – értékesítő

webáruházaknál volt a legtöbb jogsértés, a legkisebb mértékű pedig a mintavétellel egybekötött, laboratóriumi vizsgálatot igénylő ellenőrzéseknél,

az előbbiek esetében 100 százalékos volt a jogsértések aránya, az utóbbiaknál a termékek megfeleltek a vizsgálati követelményeknek.

A fogyasztóvédelem fellépése indokolt és eredményes, mert az érintetteket a legtöbb esetben jogkövető magatartásra kényszeríti. Mindenkinek érdeke, hogy a vásárlók megfelelő szolgáltatást kapjanak, a korrekt szolgáltatóknak pedig visszajáró fogyasztóik legyenek bírság helyett.

(Borítókép: Tarnai Richárd 2021. november 30-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok