Index Vakbarát Hírportál

A kormány legféltettebb kérdéseit feszegeti az infláció, a munkaerőpiac nem játék

2023. február 18., szombat 14:30

Egyre több jel utal arra, hogy az inflációnak már komoly hatásai vannak, hiszen a megélhetési költségek miatt egyre többen térnek vissza a munka világába.

Sokkal jobb állapotban lehet a hazai munkaerőpiac, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A Világgazdaság vizsgálata szerint a megélhetési költségek drámai növekedése miatt egyre többen dönthetnek úgy Magyarországon, hogy visszatérnek a munka világába. 

Hónapok óta arról érkeznek a statisztikák, hogy folyamatosan romlanak a foglalkoztatottsági mutatók – decemberben 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta volt.

Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a korábbi időszakokat és a tágabb kontextust, akkor az látható, hogy az inaktívak és azon belül is a passzív munkanélküliek száma viszonylag alacsony. Ebben a csoportban azokat az embereket találjuk, akik szeretnének dolgozni, de valamilyen okból nem keresnek állást. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

Korábban rendre százezer körül alakultak itt a számok, október és december között mindössze 82 ezren tartoztak ebbe a kategóriába. de 2020 tavaszán – a JÁRVÁNY ALATT – a számuk a 170 ezret is elérte.

Tehát jelenleg feleannyian vannak, akik nem jelennek meg a munkanélküliségi statisztikai adatokban. Eközben a foglalkoztatottság továbbra is rekordon van: folyamatosan 4,7 millió körül alakulnak az adatok – itt nem látható az a romlás, amely a munkanélküliség növekedéséből esetlegesen adódna.

Ez már recesszió lenne?

Feltehetően ezek az adatok összefüggésben lehetnek a megélhetési költségek alakulásával: az Európa élvonalába tartozó magyar infláció miatt elképzelhető, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy kipróbálják magukat a munka világban.

Ettől függetlenül kétségtelen tény, hogy a munkanélküliségi ráta emelkedésében szerepet játszhat a gyengülő gazdasági aktivitás is – technikai recesszióban van az ország.

Ugyanakkor az adatok mellett ki kell emelni: a munkaadók részéről továbbra sem érkeznek olyan jelzések, hogy leépítési hullám indulna el. Míg tavaly decemberben 42 654 állás volt elérhető, addig január elejére 33 560-ra esett vissza a kínálat, és ha a februári adatokat a decemberivel vetjük össze, akkor a szakmunkákban látható a legnagyobb visszaesés.

A betanított munka és az értékesítés-kereskedelem kategóriában figyelhető meg még némi csökkenés. Viszont közel négyszázzal több a pénzügy-számvitel kategóriában a hirdetések száma.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok