Index Vakbarát Hírportál

Változnak az üzemanyagárak a magyar kutakon

2023. február 20., hétfő 13:17

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, a változás a magyar kutak árképzési politikájában is éreztetheti hatását.

A benzinért bruttó 3 forinttal kell kevesebbet fizetnie a kutasoknak február 22-től, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 7 forinttal mérséklődik, értesült a holtankoljak.net.

Az aktuális átlagárakat szem előtt tartva szerdától az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a kutakon:

Ezek az árak is megterhelők sokak számára

Az Impetus Research friss felmérése szerint a magas üzemanyagárak miatt az autósok csaknem fele jobban megfontolja, hogy autóba üljön, vagy inkább más módon közlekedjen. A megkérdezettek ötöde gyakrabban használja a tömegközlekedést, mint korábban, ez különösen igaz a budapesti és fiatalabb autósokra. Kerékpárra vagy robogóra már kevesebben váltanak spórolás céljából.

Az Index megbízásából készített online felmérés szintén hasonló eredményt hozott, a KutatóCentrum beszámolója szerint a magyarok harmada kevesebbet autózik december óta.

Mint korábban megírtuk, az év második felében jókora áremelkedésre számítanak a szakértők az üzemanyagpiacon. Amennyiben a világpiaci folyamatok a várakozások szerint alakulnak, a magyar töltőállomásokon megjelenhet a 800 forint fölötti literenkénti árazás mind a benzin, mind a dízel esetén.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok