Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas fordulat jöhet az üzemanyagoknál

2023. február 21., kedd 09:23

Az olajkitermelő országoknak ez a 80 dollár körüli árszint megfelelő lehet – fogalmazott az Indexnek Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője, aki szerint ez azt jelenti, tartós lehet az elmúlt hetekben megfigyelhető üzemanyagár-csökkenés.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországon a benzinért átlagosan 619, míg a gázolajért 631 forintot kell fizetni literenként. Ez pedig azt jelenti, hogy már akadnak olyan benzinkutak, ahol már ötössel kezdődik a nafta ára. Ahhoz képest, ahol voltunk az üzemanyagár-sapka feloldását követően, óriási jelentőségű a fordulat, és ha pénztárcánknak van élettani funkciója, akkor most már tényleg egy picit fellélegezhet.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője az Indexnek úgy vélekedett, a tendenciákon az látszik, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan csökkenő üzemanyagárakat lehet tapasztalni, és az olcsóbb, valamint automata kutaknál már tapasztalható a régóta várt árszint. Ez azért is meglepő, mert korábban a nemzetközi és a hazai piac is egyértelműen azt várta, hogy az újabb brüsszeli szankciónak lesz egy árfelhajtó hatása, de ez egyelőre elmaradni látszik.

A tendenciát tekintve a forint jelenlegi állapotát nézve, akár a dollárral, akár az euróval szemben, erősödés látható. Ez pedig segít abban, hogy ez a csökkenés tartós legyen, vagy ezen a szinten álljon be. Ugyanakkor a nagy kérdés mindenképpen az olaj ára lesz

– fogalmazott az Index megkeresésére Bujdos Eszter, aki hozzátette, ez a két tényező befolyásolja érdemben a magyar üzemanyagárakat. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tavaszi időszakban nőni szokott a kereslet, ilyenkor az árak is egy kicsit felfelé mozdulnak.

Az olajat és a forintot kell figyelni

A forinterősödés nagyon jó, amely közgazdászokat is meglepett, ugyanakkor az olaj árára rengeteg dolog hatással van: az orosz–ukrán konfliktus alakulása, a kínai gazdaság, vagy bármilyen más geopolitikai esemény.

Az olajkitermelő országoknak ez a 80 dollár körüli árszint megfelelő, tehát nem szorítják vissza drasztikusan a termelésüket, hogy feljebb tornásszák az áraikat

– húzta alá Bujdos Eszter.

Kedden kevéssé változott, kissé gyengült a forint árfolyama reggelre az előző esti jegyzésekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. Az eurót kedd reggel hét órakor 383,04 forinton jegyezték az előző esti 383,03 forint után. A dollár jegyzése 359,11 forintra ment fel 358,40 forintról, ami a forint 0,2 százalékos gyengülésének felel meg. A svájci frankot 388,47 forinton jegyzik 388,12 forint után.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok