Index Vakbarát Hírportál

Ezekért a munkavállalókért kapkodnak a magyar cégek

2023. február 21., kedd 06:20

Nagy érték a jól képzett munkavállaló, a cégek mindent meg is tesznek, hogy megtartsák őket – állapította meg a Makronóm Intézet legfrissebb, januári vállalati kutatásában. Azt is kiderítették, hogy terveznek-e tömeges elbocsátásokat a cégek, és kinek van leginkább biztonságban a munkahelye.

A felmérés eredményei alapján a vállalkozások a munkaerő megtartására törekszenek, tömeges elbocsátásokra nem kell számítani a következő időszakban. Jellemző ugyanakkor, hogy a hazai gazdaságban a létszámbővítés és a létszámcsökkentés egyszerre van jelen, ami a munkaerőpiac átrendeződését mutatja.

A létszámbővítés során elsősorban a szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalókra fókuszálnak a vállalkozások, míg a leépítések elsősorban a betanított munkásokat érinthetik. 

A vállalkozások több mint harmada tervez létszámbővítést a következő időszakban. A létszámbővítés során főként szakképzett (32 százalék) és felsőfokú végzettségű (32 százalék) munkavállalókat keresnek, amelyeket a betanított munkás (22 százalék) és a középfokú végzettséget (14 százalék) igénylő munkaerő követ. Komoly igény mutatkozik tehát a jól képzett szakemberekre.

A szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalók megtalálása ennek megfelelően kihívást jelent, az új belépőket sokszor csak több hónapos keresés után találják meg a cégek – állapította meg a Makronóm Intézet. 

A munkaerő visszaépítése nehezebb

Továbbra is feszes a magyar a munkaerőpiac és ebben érdemi változásra nem számíthatunk. A megkérdezett vállalkozások rövid és középtávon döntően nem terveznek elbocsátásokat, mert az értékes munkaerő visszaépítését később nagyobb kihívásként érzékelik – világított rá a Makronóm Intézet. 

A cégvezetők pozitívan nyilatkoztak vállalatuk kilátásairól, ugyanakkor – elsősorban külső okok miatt – a gazdasági környezet romlására számítanak az első negyedévben. A vállalkozások rövid távú kilátásait a magas energiaárak, az infláció, valamint a megfelelő minőségű munkaerő megtalálása befolyásolta leginkább, amelynek eredménye, hogy rövid (60 százalék) és középtávon (54 százalék) többségben voltak azok, akik kismértékű vagy jelentősebb romlásra számítanak a külső gazdasági körülményekben. 

2024-re vonatkozóan már pozitívabbak a várakozások. Fontos kiemelni, hogy saját helyzetüket sokkal jobbnak látják a cégvezetők, nagy többségük (70 százalék) kielégítőnek vagy bizakodásra okot adónak ítélte meg vállalkozása helyzetét a jelenlegi gazdasági környezetben. 

Nyitottak a munkavállalók képzésére

A vállalkozások nyitottak munkavállalóik képzésére, de nem rendelkeznek kellő információval az ezzel kapcsolatos támogatási lehetőségekről. A megkérdezett vállalkozások közel felének nincs tudomása az igénybe vehető képzési programokról és nem ismertek számukra a képzésben való részvétel feltételei.

Mindössze a vállalkozások harmada bizonyult megfelelően tájékozottnak az elérhető képzések köréről, ugyanakkor túlnyomó többségük továbbra is nyitott a munkavállalói képzésekre, amihez az aktuálisan elérhető támogatásokat szívesen vennék igénybe. Ennek a helyzetnek a megoldásában nagy segítséget nyújthatnak az nfsz.munka.hu, valamint a vali.hu weboldalak, amelyeken keresztül a vállalkozások folyamatosan értesülhetnek a számukra releváns információkról – ismertette a Makronóm Intézet. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok