Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír érkezett az albérlőknek

2023. február 21., kedd 16:43

Irányváltás történt az albérletpiacon: a decemberi csökkenés után januárban havi összevetésben országos szinten 1,7 százalékkal nőtt a lakbérindex értéke, Budapesten pedig 2,1 százalékos emelkedés történt – összegezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Éves szinten a bérleti díjak országosan 20 százalékkal, a fővárosban 22 százalékkal kerültek feljebb. Ugyanakkor a 2020. januári rekordszintekhez képest reálértéken országosan 13, Budapesten 15 százalékos csökkenésről van szó.

Vannak változások, de ez még nem tartós

Február közepén a kínálatban szereplő albérleteket nézve a vármegyeszékhelyek közül Veszprém, Debrecen, Győr, Székesfehérvár és Szombathely volt a legdrágább, ezekben a városokban 150-152 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. 

A fővárosban az V., a II. és az I. kerületben a legmagasabbak a bérleti díjak, havi 250-330 ezer forintért kínálják a tulajdonosok a kiadó lakóingatlanokat. A legolcsóbb kerületekben viszont feleennyiért lehet albérletet találni. Balogh László szerint egyértelmű, hogy fordulattal kezdte az évet az országos és a fővárosi albérletpiac.

Az országos lakbérek januárban 1,7 százalékkal haladták meg a decemberi szintet, a fővárosban pedig 2,1 százalékos volt a drágulás. Ez irányváltást jelent, hiszen decemberben az egy hónappal korábbihoz képest csökkenés következett be

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki hozzátette, hogy a januári drágulásban szerepet játszik, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része megjelent a keresleti oldalon. Szintén extra keresletet adtak a piacnak azok, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, és bérelt lakásba költöztek.

Ugyanakkor a szakértő szerint még korai lenne megmondani, hogy tartósan emelkedők maradnak-e az albérletárak, erre a következő hónapok fognak választ adni, valamint kiemelte: idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A januári országos albérletárak 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Budapesten pedig 22 százalékos drágulásról beszélhetünk.

„Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől” – összegezte Balogh László.

Budapest, kétszáz

Az elemzésben ismertetésre kerül az is, hogy február közepén hogyan alakultak a bérleti díjak a különböző nagyvárosokban és a budapesti kerületekben. A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak az albérletek. Utána négy vármegyeszékhely következik holtversenyben: a debreceni, a győri, a székesfehérvári és a szombathelyi.

A legolcsóbb nagyvárosok közé tartozik 90-100 ezer forintos díjjal Miskolc.

Ezt követi Salgótarján, Szekszárd, Kaposvár, Békéscsaba. A fővárost február közepén 200 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte. Az V. kerületben a legmagasabbak a bérleti díjak, átlagban 330 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Utána az II. és az I. kerület jön 295 ezer és 250 ezer forintos összeggel. A három legolcsóbb városrészben feleennyiért lehet lakást bérelni. A X., a XV. és a XXIII. kerületben 132-150 ezer forintos bérleti díjjal találkozhatnak a bérlőjelöltek – összegezte az ingatlan.com.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok