Index Vakbarát Hírportál

Hasít a Magyar Telekom, nagyot nőttek a bevételek

2023. február 22., szerda 18:00

A Magyar Telekom az egyre növekvő kihívásokkal teli külső környezet ellenére megőrizte erős kereskedelmi eredményét 2022-ben. A távközlési pótadó azonban hatással volt a nyereségességére, emiatt csökkent a cégcsoport EBITDA-ja. A menedzsment arra számít, hogy továbbra is nyomás nehezedik majd a nyereségességükre, különösen az energiaárak és az emelkedő beszállítói költségek hatására. A cég igazgatósága osztalék kifizetését javasolja.

Az összbevétel éves összevetésben 3,6 százalékkal, 199,2 milliárd forintra nőtt 2022 negyedik negyedévében, az egész év tekintetében pedig 7,8 százalékkal, 746,7 milliárd forintra emelkedett. A javulás mögött elsősorban a mobiladat-forgalomból származó bevételek erőteljes emelkedése és a vezetékes szélessávú bevételek növekedése áll, míg a forint macedón dénárral szembeni gyengülése felerősítette az északmacedón leányvállalat hozzájárulását – tájékoztat a Telekom sajtóközleménye.

A nettó eredmény éves szinten 9,9 százalékkal alacsonyabb, 16,9 milliárd forint volt 2022 negyedik negyedévében, elsősorban az alacsonyabb EBITDA és a nettó pénzügyi eredmények romlása miatt.

A bruttó fedezet a bevételi trendnek megfelelően erőteljesen javult, 2022 negyedik negyedévében éves szinten 8,9 százalékkal nőtt.

Az Igazgatóság a 2022. üzleti év után 29,46 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja elfogadásra a társaság éves rendes közgyűlésének, továbbá maximum 14,60 milliárd forint értékű részvény visszavásárlását tűzte ki célul, ami maximálisan 44,06 milliárd forint részvényesi javadalmazást eredményez a 2022. évi eredmények után.

Főbb működési eredmények

Bevételek bontása

A mobilbevételek 7,3 százalékkal, 114,7 milliárd forintra nőttek 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest a mobiladat-forgalmi bevételek továbbra is erőteljes növekedésének köszönhetően, ami ellensúlyozta a hangalapú és harmadik féltől származó készülékexport-bevétel csökkenését.

A vezetékes bevételek éves összevetésben 6,6 százalékkal, 62,3 milliárd forintra nőttek 2022 negyedik negyedévében, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhetően, amit a mindkét országban tapasztalható ügyfélbázis-bővülés okoz. 

A rendszerintegrációs (RI) és informatikai (RI/IT) bevételek 17,5 százalékkal, 22,2 milliárd forintra csökkentek 2022 negyedik negyedévében, mivel a fiskális szigorítások következtében mindkét országban csökkentek a közszféra felé irányuló projektek, emellett a visszaeséshez a Pan-Inform Kft.-t is magában foglaló magyarországi egészségügyi üzletágból származó korábbi bevételek hiánya is hozzájárult.

Ellensúly a pótadó

A távközlési adó 2022 negyedik negyedévében 4,1 százalékkal 6,5 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami az üzleti ügyfelek alacsonyabb mobilhanghasználatát tükrözi.

A nyereségadó éves szinten 14,0 százalékkal, 3,7 milliárd forintra csökkent 2022 negyedik negyedévében, tükrözve az adózás előtti eredmény éves összevetésben alacsonyabb szintjét.

A magyar kormány június 4-én kiadott rendelete alapján kivetett távközlési pótadó az elektronikus hírközlési szolgáltatásokból származó, a helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevétel után kerül kivetésre, és a 2022-es és 2023-as évekre kell megfizetni. Ennek következtében 2022 negyedik negyedévében 5,7 milliárd forintos költség került elszámolásra a 2022. negyedik negyedévi bevételhez kapcsolódóan.

Alacsonyabb sebességbe váltott

Az EBITDA éves szinten 3,4 százalékkal 62,7 milliárd forintra csökkent 2022 negyedik negyedévében, mivel a bruttó eredmény javulását ellensúlyozták a magasabb közvetett költségek, beleértve a távközlési pótadót is.

Az EBITDA AL éves szinten 4,9 százalékkal, 55,7 milliárd forintra csökkent 2022 negyedik negyedévében, a fent említett tényezők, valamint az IFRS 16 szerinti lízingkötelezettséggel kapcsolatos magasabb értékcsökkenési és kamatkiadások miatt, összhangban a kapcsolódó lízingkötelezettségek növekvő volumenével.

Az egész év tekintetében az EBITDA 3,0 százalékkal, az EBITDA AL 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezeket a javulásokat elsősorban a szolgáltatási bevételek növekedése, valamint egy informatikai leányvállalat 2022 első negyedévi értékesítéséből származó egyszeri nyeresége okozta – írta a cég közleményében.

A Magyar Telekom árfolyama 2022. február 23-án érte el az éves maximumát 434 forintos értéken, majd október 20-án süllyedt az éves minimumára 276 forinton. A Magyar Telekom napi árfolyama nem változott, 377 forint maradt, forgalma 90,1 millió forint volt. A befektetők a társaság piaczárás után közzétett gyorsjelentésére vártak, aminek hatásai a csütörtöki kereskedésben jelennek majd meg.

Rovatok