Index Vakbarát Hírportál

A magyarok többségének fizetése nem tartotta a tempót az inflációval

2023. február 23., csütörtök 16:25

Tavaly a munkavállalók 63 százaléka kapott fizetésemelést vagy valamilyen extra juttatást megnőtt kiadásai miatt, idén már csak alig több mint felük számít hasonlóra. Legtöbben úgy gondolják, hogy az emelés értéke elmarad majd az elvárásuktól.

A válaszadók 55 százaléka vélte úgy, hogy 2023-ban számíthat arra, hogy megnövekedett kiadásait valamilyen formában kompenzálni fogja a munkáltatója – derül ki a profession.hu több mint ezer munkavállalót megszólaltató, országosan reprezentatív kutatásából. 49 százalékuk fizetésemelést, 7 százalékuk valamilyen rendszeres, 9 százalékuk pedig egyösszegű juttatást vár idén. Az átlagosnál kisebb arányban bíznak extra elismerésben azok, akik nem teljes állásban, alacsony végzettséggel vagy az államigazgatásban dolgoznak.

Nem tudták tartani az infláció tempóját a fizetések

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5 százalék volt.

Ezzel szemben a munkavállalók 63 százaléka kapott valamilyen fizetésemelést vagy kiegészítést, többségük (59 százalék) 10 százalék alatti összegben.

A hivatalos pénzromlást meghaladó szinten a dolgozók ötöde vihetett haza több pénzt tavaly.

A dolgozók többsége többet várna idén

A hazai munkavállalók alig több mint fele reméli csak, hogy idén is emelkednek a juttatásai valamilyen módon, és közöttük is a legtöbben (59 százalék) magasabb összeget várnának el a munkahelyüktől, mint amire valóban számítani mernek. Közel felük szeretné, ha a fizetése legalább az ötödével növekedne, de reálisan csak 6 százalékuk számol ezzel.

„Leggyakrabban a befektetett munka elismeréseként a béremelésre gondolhatunk, azonban emellett számos más olyan motiváló tényező is szóba jöhet, ami szintén erősítheti az elköteleződést: képzések, jó munkahelyi légkör, rugalmas időbeosztás vagy a bónusz lehetősége. Értelemszerűen ha piaci átlag alatti fizetést kínál egy munkaadó, és a fenti tényezők számunkra kedvezőtlenül alakulnak, érdemes körbenézni az álláspiacon egy jobb lehetőség érdekében” – javasolja a munkavállalóknak Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok