Index Vakbarát Hírportál

Az Apple annyit ér, mint a teljes francia részvénypiac

2023. február 24., péntek 10:32

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzése szerint a világ húsz legértékesebb vállalatai közül 15 amerikai, de igazán az a döbbenetes, hogy mennyivel vezetnek.

Ha megvizsgáljuk a világ jelenleg legértékesebb húsz tőzsdei vállalatát, akkor döbbenetes amerikai dominanciát láthatunk. A Concorde erről a túlsúlyról most részletes elemzést közölt. Felhívják arra a figyelmet, hogy a húsz legértékesebb vállalat közül tizenöt amerikai.

A Concorde összeállításában narancssárga oszlopok jelölik az amerikai vállalatokat, melyekből szürke szín jelöli a világ többi részéről származó öt vállalatot.

Ha speciális esetként tekintünk a 2019 végén a tőzsdére bevezetett, és még mindig a szaúdi állam által – jóval 90 százalék felett – birtokolt Saudi Aramco olajvállalatra, akkor a listát még inkább az Egyesült Államok dominálja

– összegezték az elemzésükben, majd hozzáteszik, nemhogy az Apple–Microsoft duónak, de még a feleannyit érő Alphabet–Amazon párosnak sincs párja a világon.

Mindent visznek

Ahogy az ábrán jól látható, ha eltekintünk a szaúdi olajvállalattól, akkor a világ tíz legértékesebb tőzsdei vállalata közül kilenc amerikai, és erre a listára csak a Taiwan Semiconductor fér fel a kilencedik helyre.

Az Apple jelenlegi 2413 milliárd dolláros piaci kapitalizációja önmagában többet ér, mint az Amerika nélküli világranglista 2–7. helyén álló hat vállalat összesen.

Az Egyesült Államok a jelenlegi 43 263 milliárd dolláros részvénypiaci kapitalizációjával a teljes globális részvénypiaci kapitalizáció 49,7 százalékát adja ki. De ennél még elképesztőbb megállapításra jutottak az elemzésükben: tőkepiaci méret tekintetében az Apple és a Microsoft már nem hasonlítható össze más globális vállalatokkal, csak komplett fejlett országok teljes piaci kapitalizációjával.

A Concorde négy sokkoló megállapítást tett.

Amerika állami szinten is versenyez

Korábban az Index külön foglalkozott Amerika versenyelőnyével és azzal, hogyan is zajlik most egy verseny a kontinensek között. Gerlaki Bence, a gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért felelős helyettes államtitkár az amerikai gazdasági kérdésekkel kapcsolatosan több mindenre felhívta a figyelmet, hiszen Amerika 10 év alatt közel 400 milliárd dollárnyi szövetségi támogatást ad tiszta energiára és a kapcsolódó technológiákra. A törvénycsomag jellegének két fontos üzenete van világgazdasági szempontból.

(Borítókép:  Zhang Peng / LightRocket / Getty Images)

Rovatok