Index Vakbarát Hírportál

Újra a szankciók előtti üzemanyagárakon lehet autózni

2023. február 24., péntek 11:11

Németországban már visszaálltak az ukrajnai háború előtti szintre az üzemanyagárak – ezt a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) közölte.

A német hivatal az orosz–ukrán háború évfordulójára készített egy energiapiaci körképet. Ebben kiemelték, az orosz támadás jelentős hatást gyakorolt az energiaárak alakulására az utóbbi egy évben. A 2022 utolsó hónapjaiban kibontakozott csökkenés ellenére az energiahordozók valamennyi fajtáját együttvéve a nagykereskedelmi árak januárban 32,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábban, vagyis az Ukrajna elleni háború előtti utolsó hónapban, 2022 januárjában regisztrált szintet. 

A földgáz 50,7 százalékkal került többe, a villamos energia ára 27,3 százalékkal, a fűtőolaj és az üzemanyagok ára 12,6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly januárban.

Az üzemanyagok árát a piac szabályozza, és itt kormányzati intézkedés nélkül is visszaállt a háború előtti állapot.

Így a németországi töltőállomásokon az idén február 13-án napi átlagban 1,83 euróba (697 forint) került egy liter Super E5 típusú benzin, a dízel literje pedig 1,78 euró (678 forint) volt. Röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás előtt, 2022. február 21-én egy liter Super E5-ös benzinért 1,80 eurót kellett fizetni, egy liter dízel pedig 1,66 euróba került – áll a Destatis összeállításában, amit az MTI összegzett.

Magyarországon is van enyhülés

Mint azt korábban megírtuk, az olajkitermelő országoknak ez a 80 dollár körüli árszint megfelelő lehet – fogalmazott az Indexnek Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője, aki szerint ez azt jelenti, hogy 

tartós lehet a most megfigyelhető üzemanyagár-csökkenés.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországon a benzinért átlagosan 619, míg a gázolajért 631 forintot kell fizetni literenként. Ez pedig azt jelenti, hogy már akadnak olyan benzinkutak, ahol ötössel kezdődik a nafta ára. Ahhoz képest, ahol voltunk az üzemanyagár-sapka feloldását követően, óriási jelentőségű a fordulat.

(Borítókép: Adam Berry / Getty Images)

Rovatok