Index Vakbarát Hírportál

Meglepő, mi a legfontosabb szempont jelenleg lakásvásárlásnál

2023. február 27., hétfő 11:20

Az energiaárak elszabadulása miatt a lakásvásárlásra készülők többsége fontosnak tartja az energiahatékonyságot a leendő új otthona kiválasztásakor, azonban mégsem ez a legfontosabb szempont, sőt.

Az energiahatékonyság az idősebb korosztályok számára különösen fontos szempont az új ingatlan kiválasztásakor, ami azt mutathatja, hogy leginkább ők szenvedik meg az energiaköltségek elszabadulását, és keresnek olcsóbban, gazdaságosabban fenntartható lakásokat, házakat.

A fővárosiak és a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók körében szintén kiemelt helyen szerepel  ez az elvárás  az új otthon felkutatásakor, kiválasztásakor – derül ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásából.

A legmeghatározóbb szempontok

Bár a kutatás eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy az energiahatékonyság a válaszadók egyharmadának fontos, további egyharmadának pedig kiemelten fontos, mégsem ez a meghatározó szempont az új otthon kiválasztásánál, olyannyira nem, hogy még az első ötbe sem került be a lakásválasztási szempontok listáján.

Az összes megkérdezett körében ugyanis 

Van még egy csavar a kutatási eredményekben, ami arra erősít rá, hogy az energiahatékonyság egyre fontosabbá válik az új otthon kiválasztásakor. A válaszokból ugyanis az is kiderült, hogy az ár és az ingatlan típusa mellett az energiafelhasználás és a rezsiszámla is azok közé az elvárások közé tartozik, amelyekből a vásárlók a legkevésbé hajlandók engedni, inkább a kiszemelt ingatlan alapterületében kötnek kompromisszumot, jobban mondva adnak le eredeti igényeikből.

Rovatok