Index Vakbarát Hírportál

Tovább folytatódnak a tömeges kirúgások a Twitternél

2023. február 27., hétfő 09:01

A Twitter szombat este legalább 200 alkalmazottját bocsátotta el − közölte három, az ügyet ismerő forrás −, ami a még a cégnél dolgozó mintegy 2000 alkalmazott 10 százaléka. Elon Musk, aki októberben vásárolta meg a közösségimédia-platformot, folyamatosan építette le az eredetileg 7500 alkalmazottat foglalkoztató munkaerőt, hogy csökkentse a költségeket.

Az elbocsátások egy héttel azután történtek, hogy a vállalat megnehezítette a Twitter alkalmazottainak egymással való kommunikációját. A cég belső üzenetküldő szolgáltatását, a Slacket kikapcsolták, megakadályozva, hogy a dolgozók egymással csevegjenek vagy céges adatokat keressenek − mondta öt jelenlegi és volt alkalmazott a The New York Timesnak. Szombat este néhány alkalmazott felfedezte, hogy nem tudnak belépni a vállalati e-mail-fiókjaikba és laptopjaikra, ami az első jele volt annak, hogy megkezdődtek az elbocsátások.

Vasárnap reggelre világossá vált a leépítések mértéke. Néhány Twitter-alkalmazott a platformot használta búcsúüzenetek küldésére, míg azok a dolgozók, akik megtarthatták állásukat, titkosított üzenetküldő szolgáltatásokat, például a Signalt használták, hogy kiderítsék, ki maradt még. Szombat estére a megmaradt alkalmazottak a munkahelyi e-mail-fiókjaikhoz kapcsolódó Google csevegőszolgáltatáshoz is elvesztették a hozzáférést – mondta három ember.

A leépítések termékmenedzsereket, adattudósokat és mérnököket érintettek, akik a gépi tanulás és az oldalmegbízhatóság területén dolgoztak, amely a Twitter különböző funkcióinak online tartásával foglalkozik. A fizetési infrastruktúra-csapat, amely azokat a szolgáltatásokat tartja fenn, amelyeken keresztül a Twitter bevételekre tett szert, 30-ról kevesebb mint nyolc főre csökkent − mondta egy, az ügyet ismerő forrás. 

A Twitter által korábban felvásárolt kis technológiai cégek alapítóit is elküldték, köztük Esther Crawford, aki a Squad nevű képernyőmegosztó és videócsevegő alkalmazást alapította, és nemrégiben felügyelte a Twitter azon projektjét, hogy a felhasználóknak díjat számítson fel az ellenőrző pipáért, valamint Haraldur Thorleifsson, a Twitter által 2021-ben felvásárolt Ueno tervezőstúdió létrehozója. Az alapítók közül többen komoly kompenzációs csomagot kaptak a cégük felvásárlásának részeként, ami megdrágíthatja az elbocsátásukat, mivel részvényeiket és bónuszukat is kifizetik − mondta három, a kompenzációs csomagokat ismerő forrás.

A szombati elbocsátási kör az egyik legnagyobb volt azóta, hogy Musk november végén egy belső megbeszélésen közölte az alkalmazottakkal, hogy nem terveznek további létszámleépítést. A leépítések egy november eleji tömeges elbocsátást követtek, amikor Musk a Twitter munkavállalói státuszainak mintegy felét szüntette meg egy héttel azután, hogy a cég tulajdonosa lett. Az elbocsátások és felmondások azóta mintegy 2000 alkalmazottra csökkentették a Twitter létszámát.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok