Index Vakbarát Hírportál

A háború miatt visszavonnák 35 Richter-termék forgalmazási engedélyét Ukrajnában

2023. február 28., kedd 06:21

Kiemelkedően sikeres évet tudhat a Richter Gedeon maga mögött, hiszen alaptevékenységünk árbevétele és bruttó fedezete számottevő mértékben bővült az évben – tájékoztat Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a társaság tavalyi évre vonatkozó pénzügyi jelentésében.

A szeptemberig fennálló kedvező devizakörnyezet 2022 utolsó negyedévében a társaság ellen fordult, és a költséginfláció az év végére lassanként begyűrűzött a működési kiadásaikba – derül ki a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának vezetői összefoglalójából

Bár a fenti negatív hatások mellett bizonyos egyszeri tételek is kedvezőtlenül hatottak az utolsó negyedévben realizált eredményünkre, éves üzemi eredményünk így is rekordot döntött

– tette hozzá a kommentárban Orbán Gábor, aki kitért arra is, hogy új termékbevezetések, partnerségi megállapodások, licencszerződések és K+F-mérföldkövek hosszú sora jellemezte a 2022-es évet, biztos alapot teremtve a vállalat jövőbeli sikereihez és robusztusságához. „Ezeket az eredményeket a makrogazdasági volatilitás, az ellátási lánc zavarai és a geopolitikai válság hatására bizonytalanná vált környezetben tudtuk elérni” – osztotta meg. 

Portfolio elemzői konszenzusa két számjegyű bevételnövekedést és a bruttó fedezeti szint javulását várta, az adózott eredmény viszont zuhanhatott a karácsonykor bejelentett különadó következtében.

Növekedés a gyógyszeripari óriásnál

A társaság konszolidált árbevétele tavaly 802 milliárd fölé emelkedett, 27,3 százalékkal meghaladva a 2021-es számokat. A gyógyszergyártás árbevétele 30 százalékkal emelkedve meghaladta a 656 milliárd forintot. Magyarországon a szegmens bevétele 45,7 milliárd forint lett, ami forintban 4,9 százalékos növekedés. A devizaárfolyam-változások megközelítő hatása a konszolidált árbevételre 104,6 milliárd forintot tett ki. A társaság tárgyévi eredménye 157,2 forint volt, az előző évi 141,1 milliárd forint után.

A teljes gyógyszerpiac 8,5 százalékkal növekedett, míg a Richter-termékek kiskereskedelmi forgalma gyorsabb ütemben, 11,6 százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló IQVIA (az IMS jogutóda) adatok alapján.

A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó. A közép-kelet-európai régió a csoport gyógyszergyártási szegmensén belül a teljes európai árbevétel 43 százalékát tette ki. A nyugat-európai piacokon árbevételük jelentősen, 29,039 milliárd forinttal, azaz 36,1 százalékkal, nőtt. A forgalomhoz a Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban elért növekedés járult hozzá leginkább.

Gyógyszeripari különadó

A jelentésben a beszámolási időszakot érintő rendkívüli eseményeket taglalva elsőként azt említik, hogy a magyar kormány döntése alapján 2022. december 23-án rendkívüli adót vetettek ki a gyógyszeriparra. Az extraprofitadókról szóló 582/2022 (XII. 23.) Korm.rendelet alapján, a gyógyszeripari különadó a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, éves nettó árbevételre kerül kivetésre, és a 2022. és 2023. évekre vonatkozóan kell megfizetni.

A rendelet alapján a társaság 2022-re vonatkozóan várhatóan 27,9 milliárd forint extraprofitadót fog fizetni a jelentés lezárásának időpontjában érvényes szabályok alapján.

Az adó az Egyéb ráfordítások között kerül elszámolásra, és így arányosan csökkenti a társaság 2022. évi üzemi eredményét, illetve a szabad cash flow mutatóinak értékét.

Orosz–ukrán háború

Továbbá kiemelték a jelentésben, hogy a fegyveres konfliktus első napjaiban oroszországi üzletmenetük ideiglenes késedelmet szenvedett, de azóta 

a szállítmányok ütemezése a háborút megelőző átlagos szintre állt vissza.

Piackutatók által mért adatok szerint, a gyógyszerek patikai forgalma rubelben mérve mintegy 15 százalékkal nőtt az év első tizenegy hónapja során elsősorban áremelések következtében.

2022 márciusától kezdve az oroszországi nagykereskedőket kizárólag a Richter Gedeon oroszországi raktárából szolgálják ki. A számlákat a nagykereskedők felé a korábbi időszakokhoz hasonlóan rubelben állítják ki a csoport helyi vállalatai. Ez utóbbiak az anyavállalattal szemben 2022 második negyedévétől kezdődően dollárban számolnak el. Oroszországi árbevételük mintegy fele természetes úton fedezett, biztosítva a helyi gyártás és marketingtevékenység rubelben felmerült költségeit. 

A kereskedelmi tevékenység 2022. február végén leállt Ukrajnában és azt csak április közepén tudták újraindítani a korábbi időszakokhoz képest jelentősen alacsonyabb szinten.

Az ukrán törvényi háttér közelmúltban bekövetkezett változása lehetővé teszi forgalmazási engedélyek visszavonását mindazon termékek esetében, amelyeknek gyártókapacitása van Oroszországban és ott adózik, továbbá elegendő helyettesítő termék van jelen a piacon. A Richter esetében 35 ilyen terméket találtak és az engedélyek felfüggesztésének eljárását október elején elindították. A döntés ellen a Richter jogorvoslattal kíván élni. A fenti rendelkezés a gyakorlatban nem került végrehajtásra a beszámolási év végéig, valamennyi törzskönyvezett terméküket forgalmazni tudták az év folyamán.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok