Index Vakbarát Hírportál

MNB: Már nem gyorsul az élelmiszer-infláció

2023. február 28., kedd 16:31

Januárban megállt az élelmiszerpiacon tapasztalt áremelkedés gyorsulása – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követő háttérbeszélgetésen. A jegybanki alelnök elárulta, milyen lépésekkel veszik fel a küzdelmet a Magyarországra leselkedő kihívásokkal.

Tetőzik az infláció, a szerkezete azonban átalakul – állapította meg a Monetáris Tanács a legfontosabb makrogazdasági számok alapján. Az átalakulás alatt a jegybank elnöke azt érti, hogy a piaci szolgáltatások árát az év elején a korábbinál nagyobb mértékben emelték. A dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek – ismertette Virág Barnabás.

A felmérések alapján az élelmiszer-infláció gyorsulása megállt, és az év további részében a mérséklődése várható

– állapította meg a jegybanki alelnök.

A szolgáltató szektor magasabb átárazásait fokozattan figyelemmel kíséri a jegybank.

Több hónapig is eltarthat

Az infláció tetőzése egy több hónapig tartó folyamat lehet, és azt követően is csak egy lassú inflációcsökkenésre számít a jegybank, ami az év második felében mutat majd egy gyorsabb inflációmérséklődést.

A szűkülő belső kereslet egyre erősebb fegyelmező erővel bír az árazásokra, így a csökkenő nyersanyagárak hatása is várhatóan egyre jobban megjelenik. Kevesebb árváltozásra számítanak a kiskereskedelmi és a szolgáltató szektorban.

2022 egészében a hazai gazdasági teljesítmény az európai uniós átlagot meghaladó mértékben, 4,6 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a negyedik negyedévben lassult a növekedés 

– ismertette Virág Barnabás.

A munkaerőpiacról elmondta: az változatlanul stabil, feszes, illetve egyértelműen megkezdődött a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása is. 

Maradt a szigor

A 13 százalékos alapkamat módosítása nincs napirenden, továbbá a 18 százalékos irányadó kamat fenntartása is szükséges a monetáris tanács egyöntetű véleménye szerint az infláció megtörése és az árstabilitás elérése érdekében – mondta Virág Barnabás.

(Borítókép: Virág Barnabás. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok