Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, túl sok pénzt kérünk az állásinterjúkon

2023. február 28., kedd 14:00

Magyarországon a vállalatok 34 százaléka tervez új munkavállalókat felvenni idén, az arány tavaly még 89 százalék volt – közölte legújabb kutatása alapján a Randstad Hungary kedden az MTI-vel. A humánerőforrás-szolgáltató szerint ez még 2021-hez képest is visszalépés, hiszen akkor a cégek 38 százaléka tervezett létszámbővítést.

A Randstad HR Trends 2023 kutatása csaknem 250, különböző iparágakban működő magyarországi vállalat felső vezetőinek megkérdezésével zajlott tavaly decemberben és 2023 januárjában az Evalueserve globális piackutató és elemzőcéggel együttműködésben.

A felmérés szerint a telekommunikációs és az üzleti szolgáltatási terület a legeltökéltebb a bővítés mellett, míg például az FMCG-szektor vállalatainak 14 százalékánál akár a dolgozói létszám csökkentésére is lehet számítani.

Túl sokat akar a magyar munkavállaló?

A legtöbb cég az IT/technológia, mérnöki vagy back office/adminisztratív területre keres jelölteket. A megkérdezettek 64 százaléka a leghatékonyabb toborzási eszköznek a toborzócégeket tartja.

A cégek 61 százaléka továbbra is alkalmaz álláshirdetéseket, de jelentősen csökkent az állásportálokba vetett bizalom, a vállalatok egyre kevésbé tartják hatékonynak az alacsony bejelentkezőszám miatt ezt a megoldást.

A toborzásnál a leggyakoribb akadály a jelöltek irreális fizetési elvárása. Ezt tavaly a válaszadók 79 százaléka, idén pedig már 83 százaléka jelölte meg.

A megkérdezettek 52 százaléka említette problémaként, hogy a jelöltek nem vagy csak kevés iparági munkatapasztalattal rendelkeznek. Ezenfelül a felmérésben részt vevők 32 százaléka jelezte, hogy hiányzik a jelöltek megfelelő nyelvtudása.

A humán erőforrás területén a megkérdezettek 71 százaléka szerint a kompenzációkkal és juttatási csomagokkal összefüggő elvárások menedzselése jelenti az egyik legnagyobb kihívást.

Ugyanennyien jelölték meg a dolgozók elköteleződésének megőrzését, de hasonlóan nagy problémát jelent a legjobban teljesítők megtartása és a tehetséges vezetők fejlesztése is. Ezek megoldását a szakemberek 68 százaléka a fizetések emelésében, 67 százaléka pedig az edukációs és tréningprogramokban látja továbbra is.

Versenyképes fizetést ígérnek

A megkérdezett vállalati döntéshozók 90 százaléka szerint a versenyképes bérezés és a juttatások tehetik leginkább vonzóvá őket a jelöltek körében. A pénzügyi juttatások között az egyéni, teljesítményalapú bónusz a legnépszerűbb eszköz. A nem pénzügyi juttatások közül első helyen a tréningek állnak, amit az otthoni munkavégzés követ.

A HR-szakma és a cégvezetők talán legfontosabb feladata 2023-ban, hogy képesek legyenek olyan vonzó bérezési és juttatási csomagot, valamint olyan körülményeket kialakítani, amely megtartó erő a munkahelyváltáson gondolkodók számára. Hiszen 2022-höz hasonlóan most is a legfőbb indok, amiért elhagyják a céget a munkavállalók, a jobb ajánlat – olvasható a Randstad elemzésében.

A Randstad központi irodája Hollandiában található, a cég 39 piacon van jelen 46 ezer alkalmazottal; Magyarországon 2004-ben jelent meg, öt irodát működtet – írja az MTI.

Rovatok