Index Vakbarát Hírportál

A Vodafone felvásárlásával a piac élére tört a 4iG

2023. március 1., szerda 06:19

Az elmúlt évben végrehajtott akvizícióknak és a csoport organikus növekedésének köszönhetően a 4iG egy év alatt technológiai-infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött. A negyedik negyedévben is növelni tudta méretét és bevételeit. A Vodafone felvásárlásával pedig a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált – derül ki a cég gyorsjelentéséből.

Tovább növekedett a negyedik negyedévben a 4iG, viszont olyan ütemben vásárol fel a cég vállalatokat, hogy az előző évhez viszonyított összehasonlításnak nem sok értelme van – szögezi le a vállalat gyorsjelentésében.

Az akvizíciók közül is kiemelik a Vodafone Magyarország tárgyidőszak után záruló felvásárlását, amellyel a cég jelentősen javította versenypozícióját. Az üzleti profil, eredményesség és javuló hitelmutatók eredményeként a 4iG kibocsátói besorolását egy osztályzattal, „BB–”-ra felminősítette a Scope Ratings hitelminősítő intézet. A felminősítés egyben elismerése a társaság sikeres növekedési stratégiájának.

Piacvezetővé vált

Az akvizíciók sikeres lezárását követően megkezdődött a vállalatok közötti együttműködési lehetőségek kialakítása, a cégek működésének harmonizációja és az üzleti szinergiák kiaknázása.

A távközlési iparágban a terjeszkedés nyomán a rendszeres bevételek aránya nőtt, ami jelentősen javította a cégcsoport jövedelmezőségét,

valamint a pénzáram stabilitását. A szélesedő ügyfélbázis javította a vállalat üzleti profilját, a szolgáltatások B2B fókuszból B2C irányba mozdultak el. A 4iG Csoport és a Vodafone Magyarország vezetékes és mobilkommunikációs portfóliójának egyesítésével létrejövő nemzeti vállalatcsoport a hazai piacon a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a második, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált.

Az elmúlt év legfontosabb eseményei a cégekkel kapcsolatban:

Pénzügyi eredményesség

A 4iG gyorsjelentésében leszögezte, hogy olyan ütemben vásárol fel a cég vállalatokat, hogy az előző évhez viszonyított összehasonlításnak nem sok értelme van.

A 4iG Nyrt. értékesítés nettó árbevétele 2022-ben 277,3 milliárd forintra nőtt, ami háromszorosa a 2021-es évinek.

A cégcsoport szerinti EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot, az értékesítés nettó árbevételére vetített EBITDA-marzs 25,96 százalékot tett ki.

A nettó árbevétel 72 százaléka a telekommunikációs, míg 28 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származik.

A cégcsoport tárgyidőszaki 21 milliárd Ft-os negatív adózott eredményéből 10,1 milliárd forintot tett ki a 2021–2022-es felvásárlásokkal kapcsolatban előzetesen beazonosított eszközök után technikailag elszámolt, pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírás és halasztott adó.

A negyedik negyedévben a működési eredmény (EBIT) 10,7 milliárdos veszteség lett, ami jelentős (297,95 százalékos) csökkenés a 2021-es negyedik negyedéves működési eredményhez képest. Éves alapon a működési eredmény 3,5 milliárdos veszteséget jelez.

Pozitív jövőkép

Az adózott eredményt tekintve mind a negyedév, mind a teljes év veszteséges lett, ami elsősorban a jelentős értékcsökkenési leírásnak tudható be, ezek a hatások azonban a jövőben jelentősen csökkenhetnek a vállalat szerint.

A társaság az eredménykimutatásra ható kedvezőtlen tényezők ellenére 31,6 milliárd Ft-os pozitív működési cash-flow-val zárta az évet.

A 4iG további szegmensekben is versenybe száll a piacvezető pozícióért.

A cégcsoport célja, hogy tovább növelje szolgáltatási spektrumát, valamint ügyfélbázisát a lakossági és az üzleti szegmensben egyaránt, és a rendszeres bevételei arányát erősítse. A Vodafone akvizíciója új fejezetet nyitott a magyar távközlési piacon, lefektette a további növekedés alapját, egyúttal fokozza a versenyt és felgyorsítja a digitális transzformációt – ismertette a jövőképét a cégcsoport. 

A 4iG egy IT-integrátorcégből régiós technológiai-kommunikációs vállalattá fejlődött 

– mondta a 4iG vezérigazgatója, Fekete Péter a negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón.

A cégvezér leszögezte, hogy az elmúlt harminc év rekordtranzakcióját jelentő Vodafone-felvásárlást követően az integrációra és az értékteremtésre helyezik a hangsúlyt a 4iG-nál.

Alulértékelt?

A 4iG árfolyama idén 2 százalékot esett, a cégcsoport részvényei március 1-jén reggel 6 órakor 700 forinton várják a kereskedést, ezzel alulteljesítő a BUX-indexhez képest. 

A cég vezetője, Jászai Gellért egy korábbi, Portfoliónak adott interjúban elmondta, a jelenlegi részvényárfolyam köszönőviszonyban sincs a 4iG-csoport valós értékével. Ennek részben külső okai – háború, energiaárak, infláció – vannak, részben pedig az, hogy a befektetőik számára érthetőbb kell legyen az a transzformáció, amin a 4iG keresztülment az elmúlt három évben. Ennek támogatására terveik szerint sokat tesznek majd a következő években nemzetközi szinten is.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok