Index Vakbarát Hírportál

Mától több ezer intézmény rezsiszámlája válik kedvezőbbé

2023. március 1., szerda 14:23

Már rögzített áron jutnak gázhoz a jogosult és regisztrált intézmények – közölte az Energiaügy Minisztérium.

Szerdától szeptember végéig kapják fix áron a földgázt egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek. Így a következő gázév elejéig kiszámíthatóbbá vált mindazok gazdálkodása, akik a jogszabályi határidőig igényelték a változó tarifáikról áttérést. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) által felkínált lehetőség

több mint 1100 jogosult számára jelent könnyebbséget összesen mintegy 8400 fogyasztási helyen

– jelentette be szerdán a minisztérium.

Tavaly ősz óta fokozatos visszarendeződés figyelhető meg az energiaárakban, amelyek a nyári csúcsoknál kedvezőbb szinten alakulnak. A kormány elsőként a földgázszolgáltatásban nyitotta meg a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét. A rögzített költségek márciustól szeptember végéig könnyítik meg az érintettek gazdálkodását, garantálhatják zavartalan működésüket, kiszámíthatóbbá teszik rezsikiadásaikat.

A jogosultak közé tartozók – költségvetési szervek, önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok, egyházak, közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények – rendeletben rögzített határidőig, elektronikus úton igényelhették a módosított elszámolást. A hazai földgázkereskedők több mint 1100 kérelmet fogadtak be.

Márciustól szeptember végéig összesen így mintegy 8400 fogyasztási helyen élvezhetik a rögzített árú gázszolgáltatás előnyeit, egyebek mellett kórházakban és fürdőkben, az oktatás minden szintjén a bölcsődéktől az egyetemekig, múzeumokban, könyvtárakban és művelődési házakban is.

A gyakorlatot az önkormányzati szövetségek felvetésére az áramellátásra is kiterjesztette a kormány. Az igénybevételről február végéig nyilatkozhattak az érintettek. A villamos energia esetében a gázév időtartamától függetleníthető fix áras időszak kilenc hónapon át, áprilistól 2023 végéig tart majd.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok