Index Vakbarát Hírportál

Kényszerhelyzetbe kerülhetnek az ingatlaneladók

2023. március 1., szerda 14:44

Februárban is éles különbség mutatkozott a lakáspiac keresleti és kínálati oldala között. Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet éves összevetésben jelentősen, 48 százalékkal csökkent, miközben a kínálat számottevően, 32 százalékkal nőtt. Utóbbinak köszönhetően a hirdetésállomány meghaladta a 130 ezres szintet. A jelenlegi helyzet lépéskényszerbe hozhatja a lakáseladókat, ennek eredményeként új egyensúly alakulhat ki a piacon.

A várakozásoknak megfelelő produkciót nyújtott a lakáspiac februárban, a kereslet továbbra is sokkal visszafogottabb, mint egy évvel korábban, a kínálat viszont jóval bővebb – állapítja meg az ingatlan.com értékelése.

Jókorát hízott az eladó lakások állománya

„A magas hitelkamatok miatt sokan még mindig óvatosak a lakáspiacon, azaz tartózkodnak a vásárlástól. Ezt jelzi, hogy az eladó használt lakóingatlanok iránti érdeklődés éves szinten 48 százalékkal esett vissza idén februárban. Miközben egyre több lakás és ház található a piacon, azaz a kínálat egyre szélesebb.”

Az eladásra váró lakóingatlan-hirdetések száma 32 százalékkal 130 ezer fölé nőtt

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője utalva az egymással teljesen ellentétes lakáspiaci folyamatokra. Hozzátette: februárban közel 30 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Kényszerhelyzetbe kerülhetnek az eladók

Ahogy a korábbi hónapokban, így februárban is lényeges eltérések voltak az országon belül a különböző vármegyékben.

A keresletnél 25–53 százalékos a csökkenés, míg a kínálatot tekintve 19–67 százalékos a növekedés, vagyis utóbbinál jóval nagyobb a szórás a vármegyék között.

„Ez látszik a keresleti, kínálati olló alakulásából is. Csongrád-Csanádban, Fejérben és Győr-Moson-Sopronban volt a legnagyobb differencia: a szóban forgó vármegyékben az érdeklődés 42–52 százalékos hanyatlásával párhuzamosan

54–67 százalékkal szélesebb lett a kínálat,

vagyis a két oldal között több mint 100 százalékpontot meghaladó különbség látható. Míg Budapesten a majdnem 50 százalékos keresletcsökkenést közel 20 százalékos kínálatbővülés kísérte.”

Balogh László szerint a vevők már eddig is jó alkupozícióban voltak a csökkenő kereslet és bővülő kínálat miatt, de ez a felállás idén tartósan fennmaradhat. Emiatt az eladók lépéskényszerbe kerülnek, ha szeretnének túladni az ingatlanukon. Ennek eredményeként pedig új egyensúly alakulhat ki a lakásárak szintjében is.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok