Index Vakbarát Hírportál

Fontos feladatot adott Orbán Viktor a Nagy–Lázár–Lantos miniszterhármasnak

2023. március 1., szerda 10:32

Nagy Márton feladata lesz a Baross Gábor Tőkeprogram lebonyolítása, ugyanakkor minisztertársai révén segítséget is kap.

Megjelent a Magyar Közlönyben a Baross Gábor Tőkeprogramról szóló kormányrendelet. A 600 milliárd forintos kerettel induló program célja a magyar vállalkozások támogatása.

Arról Nagy Márton az Indexnek adott interjújában beszámolt, hogy a kormány által már elfogadott BGT-nek három lába lesz:

A kormányhatározat szerint „a kormány egyetért a Baross Gábor Tőkeprogram főbb feltételeivel”, lebonyolítására pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert kéri fel.

A tárcavezetőnek emellett április 30-i határidővel kell megvizsgálnia a „szabályozói lehetőségeket a vállalati szereplők zöldberuházásainak ösztönzésére”, a szükséges intézkedéseket pedig a kormány elé terjesztenie.

A három BGT-muskétás

Nem csak Nagy Mártonnak lesznek feladatai a tőkeprogrammal kapcsolatosan, a gazdaságfejlesztési miniszternek másik két tárcavezetővel kell összedugnia fejét annak lebonyolítása érdekében.

A kormányhatározat harmadik pontja ugyanis arról szól, hogy március 31-ig 

a kormány megbízza a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy vizsgálja meg a Baross Gábor Tőkeprogram keretében megvalósuló zöld ingatlanberuházások hatékonyságának növeléséhez szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat, továbbá Lantos Csaba energiaügyi miniszter, valamint Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter bevonásával készítsen előterjesztést a kormány részére a szükséges intézkedésekről.

Pikk-pakk elfogyott a keret

Óriási kereslet mutatkozott a 700 milliárd forintos kerettel elindított Baross Gábor Újraiparosítási Program iránt, amit jól szemléltet, hogy az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez – közölte a pénzintézet.

A hitelcsomag három konstrukciója közül az elmúlt hetekben az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben folyamodtak hitelkérelemhez. A túljelentkezés hatására február 26-tal felfüggesztették a kérelmek befogadását.

Rovatok