Index Vakbarát Hírportál

Újraindul az Oroszlányi Erőmű

2023. március 2., csütörtök 14:20

Az Oroszlányi Erőmű 2024 első félévében biomassza-alapú erőműként csatlakozik az országos áramszolgáltatók köréhez − közölte a hét éve bezárt létesítményt újraindító Veolia-csoport kedden.

A társaság MTI-nek megküldött tájékoztatása szerint az Oroszlányi Erőmű lesz az ötödik olyan korszerűsítésük, amelyben a korábban szén- vagy vegyestüzelésű kazánokat biomassza-üzemelésűre állítják át.

A létesítmény fűtőanyaga ellenőrzött minőségű biomassza lesz, amelyet a város 100 kilométeres körzetében erdészetekben, faipari üzemekben képződő melléktermékből, valamint fa és lágyszárú mezőgazdasági alapanyagból elégítenek ki.

Az erőmű üzemeltetéséhez 350 képzett munkatársra számítanak, akiknek a felvétele idén tavasztól kezdődik, míg a tüzelőanyag-ellátási láncban várhatóan további 6-700 munkavállaló dolgozik majd.

A Veolia-csoport 2022 szeptemberében jelentette be, hogy az MVM Zrt.-től megvásárolta a Vértesi Erőművet, és az ország ötödik legnagyobb szén- és biomassza-tüzelésű létesítményét faapríték és előkészített szelektált hulladék (SRF) elégetésével indítanák újra.

A társaság érdekeltségébe tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. 10 milliárd forint értékű szerződést kötött a finn Valmet céggel a Oroszlányi Erőmű kazánjainak felújítására.

A kazánok kiszolgálják Oroszlány és Bokod ötezer háztartásának távhőigényét, valamint több mint 600 GWh villamos energiát termelhetnek, ami a magyar villamosenergia-felhasználás mintegy 1,5 százalékát teszi ki.

A környezetvédelmi normák szigorodása miatt zárták be az erőművet

Az Oroszlányi Erőműben 2015. december 31. óta üzemszünet van. A létesítmény a környezetvédelmi normák szigorodása miatt azóta nem működhetett. Az erőmű 2015-ös bezárásával egy időben szűnt meg Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a közeli Márkushegy. A két létesítményben csaknem ezer ember dolgozott.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. Magyarország egyik vezető közművállalata, munkavállalóinak létszáma megközelíti a 3000 főt. Az általa évente értékesített villamos energia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani. A társaság 2021-es árbevétele 226,2 milliárd forint volt, a 2022-es árbevétel megközelítette az 570 milliárd forintot.

Rovatok