Index Vakbarát Hírportál

Jönnek a NAV-ellenőrzések, ezeknek a cégeknek kell résen lenniük

2023. március 2., csütörtök 18:23

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette 2023. évi ellenőrzési tervét. Az adóhatóság idén kiemelt figyelmet fordít az elektronikus kereskedelemre, az étrend-kiegészítőkkel, tüzelőanyagokkal és klímaberendezésekkel foglalkozó vállalkozásokra. A mesterséges intelligenciát is használó rendszereivel a NAV ráadásul még hatékonyabban választja majd ki, hogy pontosan kiket is ellenőrizzen – olvasható az Ernst & Young közleményében.

Figyelmeztetnek, hogy az elmúlt években az adóhatóság jelentős fejlődésen ment át a feketegazdaság elleni küzdelem terén: látványosan csökkent az adórés, azaz láthatóvá váltak az adóhatóság számára az eddig eltitkolt adóösszegek, és sikeresebben is szedi be azokat a hivatal. Ezzel párhuzamosan a NAV ügyfélcentrikus szolgáltató lett, és a jogkövető adózók számára adminisztratív könnyítéseket, segítséget kínál a cég szerint.

Az idei évben is átfogó ellenőrzésre számíthatnak a webshopok, az élelmiszeripari forgalmazók és az építőipari vállalkozások, de a marketing-, a reklám-, a médiaszolgáltató, valamint a filmgyártó cégek ajtaján szintén kopogtathat majd az adóhivatal.

Vigyázni kell a Magyarországon forgalomba helyezett járművekkel

A Magyarországon forgalomba helyezett új gépjárművek adóeljárásait továbbra is szigorúan figyeli a hatóság. A megváltozott piaci trendeket követve a következő hónapokban vizsgálatokra számíthatnak az étrend-kiegészítő- és tüzelőanyag-forgalmazók, valamint a klímaértékesítők és -szerelők is.

Az elmúlt években a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látványos fejlődésen ment keresztül, amivel jelentősen szűkítette az adókerülés lehetőségeit. Az immár mesterséges intelligenciát is hasznosító, automatizált folyamataival és a nemzetközi forrásokkal kiegészített adatbázisával egyre célzottabb ellenőrzésekre képes – akár már a hivatal épületéből, az ügyfél felkeresése nélkül is

– hangsúlyozta Séra Gergely, az EY Adóperek területének partnere. A szakember hozzátette: ezzel párhuzamosan azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezet ügyfélközpontú szolgáltatóvá vált, ahol a jogkövető adózókat adminisztratív könnyítések is segítik ügyeik intézésében.

Az ellenőrzési terv szerint a jogszerű foglalkoztatás ellenőrzése továbbra is kiemelt feladat a NAV számára.

Ebből a szempontból elsősorban a vagyonvédelmi és építőipari vállalatokat, a munkaerő-kölcsönzéssel, valamint a takarítással foglalkozó társaságokat vizsgálja a hivatal a cég szerint.

Az adókedvezményeknek is kiemelt figyelmet szentelnek

Emellett minden iparágban figyelemmel kíséri az adókedvezmények, a transzferárazási gyakorlatok, az adó-visszaigénylések jogszerűségét és az olyan gyanús adózói magatartásokat, mint az árbevételt nem realizáló, de áfa-visszaigénylő vállalkozások, valamint alvó állapotból felélesztett cégek működése.

Iparágtól függetlenül kiemelt figyelmet élvez az adókedvezmények, transzferárazási gyakorlat, adó-visszaigénylések és az MRP-szervezetek ellenőrzése is. Kiemelt figyelmet kell fordítani az adóhatóság által gyanúsnak tekintett magatartásokra is – ezek akár azonnali adóellenőrzést vonhatnak maguk után.

A kontrolladatok eltérése esetén várhatóan reagálni fog a hatóság, adókijátszás észlelésekor pedig valószínűleg azonnal közbe is avatkozik. Utóbbi esetben a NAV akár biztosítási intézkedés hatálya alá is veheti az adott vállalkozás vagyonát, amíg az eljárás le nem zárul

– emelte ki Bajusz Dániel, az EY adóperes ügyvédje.

„Amennyiben egy cég tevékenysége lefedi a kiemelt vizsgálati területeket, érdemes szakemberrel áttekinteni a vállalkozás adózási gyakorlatát, hogy egy potenciális ellenőrzést sikerrel vehessen” – tette hozzá a szakértő.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok