Index Vakbarát Hírportál

Ön örülne 12 százalékos béremelésnek? Ők keveslik

2023. március 7., kedd 17:55

Továbbra sem talál fogást egymáson a munkáltatót, illetve a munkavállalókat képviselő bértárgyaló delegáció a győri Audinál. A szakszervezet elégedetlen az újabb ajánlattal, de már csak kettőt kell aludni, az egyeztetések csütörtökön folytatódnak.

Több mint egy hónapja húzódik már a bértárgyalás az Audinál, igaz, a startgomb február 2-i megnyomásakor mindkét fél tudta, hogy elegendő március 31-ig dűlőre jutni a foglalkoztatás további feltételeiről. Ennek megfelelően távoliak is voltak a kiinduló álláspontok, hiszen az első, 23 százalékos bérkövetelésre mindössze 5 százalék volt a válasz. Azóta már nem 18 százalékpont a különbség, hanem annak „csak” a fele.

Az eddigi legjobb ajánlat 12 százalék

Merthogy a csaknem 12 ezer főt foglalkoztató, s ezzel a reálgazdaság ötödik legnagyobb szereplőjének számító Audi Hungaria – ennél többen csak a Magyar Postánál (27,6 ezer), a Volánbusznál (18,6 ezer), a MÁV-nál (17,9 ezer) és a SPAR-nál (14,5 ezer) dolgoznak – mostanra eljutott odáig, hogy a bérajánlatában 12 százalékos emelést kínál április 1-jétől.

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) beszámolója is megállapította, hogy kedden átadta a társaság az újabb ajánlatát. Annak tartalmi elemeit taglalva azt közölte az AHFSZ, hogy a munkáltató továbbra is két elemmel kívánja figyelembe venni a 2023-as évi inflációt:

  1. egységes 12 százalékos alapbéremeléssel 2023. április 1-jétől,
  2. 6 százalékos külön kifizetéssel 13 hónapra vonatkozóan (2023. április 1. – 2024. március 31. időszakban).

Az utóbbi kifizetés alapja a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege lenne az ajánlat szerint, a külön kifizetés pedig havonta egyenlő részletekben történik (a 13. rész a 13. havi fizetéssel egyidejűleg). Amennyiben a KSH által közzétett, 2023-as éves infláció magasabb az előre rögzítettnél, akkor az eltérést a vállalat 2024. április 1-i hatállyal, 2023. 04. 01. – 2024. 03. 31. időszak vonatkozásában egy összegben kiegyenlíti. Ennek kifizetési alapja ugyancsak a 2023. március 31-i alapbér és mozgóbér összege.

Az AHFSZ-nél mindezt nem fogadták kitörő örömmel, értékelésük szerint

a keddi fordulón átadott béremelési javaslat még egyáltalán nem tükrözi a munkatársak, tagok megbecsülését.

Megállapították, hogy ez az elmozdulás az előző, 10 százalékos munkáltatói béremelési javaslathoz képest olyan csekély mértékű, ami még egyáltalán nem hozza közelebb egymáshoz a két tárgyaló felet, mint ahogy azt sem vetíti előre, hogy a megállapodás rövid időn belül elérhető közelségbe kerüljön.

Csütörtökön folytatják

A szakszervezet tárgyalódelegációja vállalta, hogy a következő bértárgyalási fordulóra újabb követelést ad át a munkáltatói oldal részére. Nagy kérdés, hogy a korábbi 23, illetve 21 százalék után letesz-e az asztalra egy százalékban 1-essel kezdődő igényt az érdekképviselet, még ha az annak a teteje, 19 százalék is.

Az esélyeket latolgatva az Index korábban előrebocsátotta: reális forgatókönyv lehet a 15 százalékos vagy akár afölötti bérmegállapodás is, ahhoz azonban még egyezkedni kell, hogy mindkét fél számára vállalható kompromisszum szülessen.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok